Liga nacija
29

Tok utakmice: Crna Gora - BiH 1:1

K. H.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Nogometaši BiH večeras u Podgorici na Gradskom stadionu igrali su meč 3. kola UEFA-ine Lige nacija protiv Crne Gore, a na portalu Klix.ba mogli ste pratiti uživo tekstualni prijenos ovog izuzetno važnog susreta za našu selekciju.
Kraj utakmice

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine remizirala je rezultatom 1:1 protiv Crne Gore na gostovanju u trećem kolu UEFA Lige nacija. Susret u Podgorici odigran je u sjajnoj atmosferi pred navijačima obje selekcije.

Rezultat i strijelci:

Crna Gora - BiH 1:1 (Marušić 77' / Menalo 62')

90+2' - Napadamo u samom finišu, Menalo je znatno poboljšao našu igru od ulaska na teren.

90' - Igrat će se tri minute sudijske nadoknade.

89' - Još jedan pokušaj domaćih igrača, ali opet preko gola Šehića.

88' - Pritisak našeg tima u finišu meča i vidi se jasna želja da dođemo do pobjede i osvajanja tri boda.

84' - Velika šansa za Crnu Goru! Marušić je šutirao, ali lopta ide pored gola. Imali su naši igrači sada i sreće u ovom trenutku.

81' - Gojak u odličnoj situaciji za naš tim bira najgore moguće rješenje - šut s distance. Mogli smo mnogo bolje završiti akciju koju smo napravili...

78' - Demirović na terenu umjesto Džeke.

Crna Gora - BiH 1:1 (Marušić 77')

77' - Goool! Crna Gora dolazi do poravnanja. Marušić je probio po desnoj strani, ušao u sredinu i šutirao, a lopta uz mnogo sreće za domaći tim pogađa jednog našeg igrača, odlazi na drugu stranu i tako vara Šehića. U Podgorici je sada 1:1.

74' - Žuti karton za Ćivića. Crna Gora će imati šansu iz prekida. Nakon ubačaja nije bilo opasnosti po gol Šehića koji je dobro reagovao.

69' - Velika šansa za Zmajeve! Prevljak i Menalo su bili u situaciji dva na dva s odbranom Crne Gore, na kraju je Smail šutirao, ali blokira to odbrana domaćeg tima.

68' - Ćivić na terenu umjesto Kolašinca koji je dobio žuti karton u duelu s Marušićem.

64' - Zakuhala se malo atmosfera na terenu, Marušić i Kolašinac su bili u konfliktu, ali je sve brzo riješeno.

Crna Gora - BiH 0:1 (Menalo 63')

63' - Gooooooooooooooooooool! Menalo pogađa za zasluženo vodstvo Zmajeva u Podgorici protiv Crne Gore! Gol u pravom trenutku! Lopta se nakon jednog napada našeg tima odbila do Menala, a njemu nije bilo teško da pogodi u situaciji jedan na jedan s domaćim golmanom. U potpunosti zasluženo vodstvo našeg tima koji je mnogo bolji tim u drugom poluvremenu.

60'- Pjanić je izašao iz igre, na terenu je Prevljak.

58' - Dobra šansa za Zmajeve! Menalo je šutirao, ali je lopta opet išla ravno u Mijatovića koji je uspio zaustaviti ovaj udarac.

56' - Jovović šutira, ali lopta odlazi daleko od gola Šehića. Jedini pokušaj domaćih igrača u drugom poluvremenu.

55' - Pritisak našeg tima, sada je Kolašinac centrirao prema Džeki, ali je štoper Crne Gore bio dobro postavljen i izbacio loptu.

51' - Dobra šansa za Zmajeve! Hadžiahmetović je šutirao iz voleja s nekih 17-18 metara, ali ravno po sredini gola i domaći čuvar mreže je to zaustavio.

50' - Udarac Pjanića, ali je lopta od bloka otišla u korner. Bolja igra našeg tima na početku drugog poluvremena.

50' - Lijepa akcija našeg tima, Kolašinac je dodao do Menala, ali je on jako loše reagovao, nakon čega smo izgubili loptu. Pokušao je preskočiti loptu i pustiti je do Džeke, ali ga je ona u toj namjeri pogodila u nogu.

47' - Opasna situacija u kaznenom prostoru Crne Gore, ali je Gojak se na kraju nije najbolje snašao i izgubio je loptu.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Petev je odmah napravio jednu izmjenu, a umjesto Hotića na terenu je Menalo.

Prvo poluvrijeme

45+2' - Jovović je ubacio, ali Mugoša glavom šutira pored gola. Kraj prvog poluvremena!

45+1' - Gojak je bio u nedozvoljenoj poziciji.

45'- Igrat će se još dvije minute sudijske nadoknade.

45' - Ofanziva Crnogoraca u finišu prvog poluvremena, naš tim se dobro brani.

41' - Najbolja šansa na utakmici! Sjajan soloprodor Jovovića, a nakon toga i udarac koji pogađa prečku našeg gola. Prevario je Sušića i Hotića, ali srećom okvir gola je spasio Zmajeve.

39' - Podsjećamo da su dva prethodna duela protiv Crne Gore, doduše prijateljska, završena bez pogodaka. Ovo nam je prvi zvanični duel protiv susjeda.

36' - Dobra šansa za naš tim nakon centaršuta Pjanića iz kornera, ali nismo uspjeli ugurati loptu u mrežu i Tomašević je to izbacio i otklonio opasnost.

36' - U drugom meču naše grupe Rumunija je došla u vodstvo protiv Finske.

35' - Kontranapad Crnogoraca, ali Mugoša je šutirao pored gola.

34' - Centaršut Hotića, ali Džeko i Krunić nisu mogli doći do lopte.

30' - Dobra akcija našeg tima, Krunić se odlično oslobodio za prostor i dodao do Kolašinca, ali njegov centaršut nije pronašao nikog od bh. igrača u petercu Crne Gore.

29' - Opasna situacija pred našim golom, ali nije bilo udarca prema Šehiću. Nema pogodaka nakon prvih 30 minuta.

23' - Naš tim nakon 23 minute ima posjed lopte od 62 posto i jasno je da se puno više pitamo od domaćih nogometaša, a jedan gol bi nam znatno olakšao igru.

19' - Hotić je probao s distance, ali je domaći čuvar mreže bez većih problema to odbranio.

18' - Pjanić centrira, Krunić je pokupio loptu ispred Džeke, no ona je završila u rukama domaćeg golmana.

17' - Opasan napad našeg tima, Kolašinac je probio po lijevoj strani, ali njegov centaršut nije pronašao nikog od bh. igrača u kaznenom prostoru.

13' - Mugoša šutira s distance, ali visoko preko gola Šehića.

10' - Nogometna reprezentacija BiH ima fantastičnu podršku svojih navijača. Bh. pristalice su stigle u Podgoricu iz raznih krajeva naše države, ali i ostalih zemalja i predstavljat će "12. igrača" Zmajevima.

Na utakmicu je stiglo oko 300 BH Fanaticosa, u vrlo brojnoj grupi stigli su Manijaci, ali i Horde zla, Red Army, Robijaši, Fukare... Navijači reprezentacije BiH zauzeli su svoje mjesto na tribinama, dok veliku podršku ima i domaća selekcija.

Na tribinama je oko 7.000 gledalaca koji će navijati za dvije selekcije i potruditi se da vode svoj tim do pozitivnog rezultata.

7' - Lijepa akcija našeg tima, ali na kraju Džeko nije imao sreće i lopta se od njega, umjesto u korner, odbila u gol-aut.

6' - Šansa za Zmajeve! Pjanić je ubacio, Hadžikadunić šutira glavom, ali golman Crne Gore brani glavom i izbija u korner. Sjajna odbrana Mijatovića.

5' - Prvi pokušaj našeg tima vrijedan spomena, Gojak je šutirao, ali je blokiran njegov pokušaj. Bit će korner za Miralem Pjanića.

3' - Prva šansa na utakmici! Jovović je šutirao s distance, Šehić se odlično ispružio i odbranio udarac. Lopta se opet odbila do Crnogoraca, ali smo se uspjeli odbraniti.

2' - Prvi opasan napad Crnogoraca, ali je Kolašinac odlično to pratio i oduzeo loptu, nakon čega su naši igrači krenuli u kontranapad, no nije bilo prave lopte za isturenog Džeku.

1' - Utakmica ja počela. S centra su krenuli naši igrači. Sretno BiH!

20:42 - Sjajna atmosfera je na stadionu i nema sumnje da će biti još bolja dok se utakmica bude igrala.

20:40 - Na stadionu se nalazi otprilike sedam hiljada navijača i nema sumnje da je među njima i veliki broj onih koji navijaju za našu selekciju.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

20:35 - Sve je spremno za utakmicu. Igrači uskoro izlaze na teren, slijedi intoniranje himni, a nakon toga i početak duela.

20:25 - U anketi portala Klix.ba uoči utakmice između Crne Gore i Bosne i Hercegovine svoje mišljenje je dalo više od 2.000 naših čitatelja, a njih 1.281, odnosno 61 posto, smatra da će Zmajevi ostvariti pobjedu. Pobjedu Crnogoraca očekuje 17 posto glasača, a neriješen rezultat 22 posto.

20:20 - Italijanski sudija Daniele Orsato dijelit će pravdu u današnjem meču. UEFA je na svojoj zvaničnoj stranici objavila da će uz Orsata pravdu u Podgorici dijeliti njegovi sunarodnjaci Alessandro Giallatini i Fabiano Preti, dok će četvrti sudija biti Matteo Marchetti, također iz Italije.

Posljednji put Orsato nam je dijelio pravdu u meču protiv Francuske na Grbavici kada su Zmajevi izgubili rezultatom 1:0.

20:10 - Prvi zvanični duel protiv susjeda:

Ovo će biti treći međusobni duel protiv Crnogoraca od kada je ova država samostalna, a do sada smo odigrali dva prijateljska susreta i to u maju 2018. godine te u junu prošle godine. Oba susreta su završila nepopularnim rezultatom 0:0.

Samim tim, jasno je da će ovo biti prvi međusobni duel protiv Crne Gore u zvaničnim takmičenjima, a napominjemo da ćemo Crnogorce dočekati u susretu 5. kola Lige nacija koji je na rasporedu 23. septembra ove godine.

20:00 - Naša reprezentacija je u prva dva susreta osvojila četiri boda i to nakon remija protiv Finske u gostima (1:1) te pobjede protiv Rumunije u Zenici rezultatom 1:0, a oba pogotka za naš tim u prva dva susreta postigao je napadač Smail Prevljak.

U prvom susretu protiv Finske naši igrači nisu prikazali pretjerano dobru igru i činilo se da ćemo "bez ispaljenog metka" izgubiti taj meč, no Prevljak je golom u trećoj minuti sudijske nadoknade pogodio za 1:1 i otvorio vrata našem timu da se nastaviti boriti za prvo mjesto u Ligi nacija.

S druge strane, u meču protiv Rumunije naš tim je u fazi napada izgledao puno bolje, a kruna takve igre došla je sredinom drugog poluvremena kada se lopta nakon centaršuta Duljevića s lijeve strane odbila direktno na nogu Prevljaku kojem nije bilo teško da pogodi i donese nam izuzetno važna tri boda.

Crnogorci, pak, nakon pobjede protiv Rumunije rezultatom 2:0 u prvom meču naše grupe doživjeli su poraz u gostima od Finske, a rezultat susreta u Helsinkiju bio je 2:0. Crnogorci su tako odigrali dvije potpuno različite utakmice u samo četiri dana i s tim u vezi teško je procijeniti u kakvom stanju će dočekati meč protiv Zmajeva.

19:55 - Sat vremena prije početka utakmice stigao je korteo navijača Crne Gore koji su glasno pjevali i dekor upotpunili brojnim zastavama i pirotehnikom.

19:50 - Imat ćemo veliku podršku s tribina:

Navijačima nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine koji su ranije stigli u Podgorici ispred stadiona se priključila i najvatrenija grupa BH Fanaticosi.

Zmajevi će imati fantastičnu podršku na stadionu Pod Goricom. BH Fanaticosi su nešto kasnije stigli u glavni grad Crne Gore, ali su se ostalim navijačima pridružili na vrijeme.

BH Fanaticosi su sa šest autobusa stigli u Podgoricu, a jake policijske snage dopratile su ih odmah do stadiona te korteo nije organizovan.

19:45 - Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Ivaylo Petev je odredio početni sastav za meč Lige nacija Crne Gore.

Za naš tim od prve minute igraju: Ibrahim Šehić, Anel Ahmedhodžić, Dennis Hadžikadunić, Mateo Sušić, Sead Kolašinac, Miralem Pjanić, Amir Hadžiahmetović, Dino Hotić, Amer Gojak, Rade Krunić i Edin Džeko.

Početni sastav Zmajeva za meč protiv Crne Gore
Početni sastav Zmajeva za meč protiv Crne Gore

Na klupi su: Vasilj, Ćetković, Ćivić, Saničanin, Bešić, Prevljak, Cimirot, Menalo, Kovačević, Stevanović, Prcić i Demirović.

Petev od prve minute šansu pružio Hadžikaduniću ispred Saničanina, Kolašincu ispred Ćivića, a iz vezne linije i napada u prvoj postavi su ostali samo Gojak i Džeko.

Za Crnu Goru od prve minute igraju: Mijatović, Vešović, Vujačić, Tomašević, Vukčević, Marušić, Raičković, Janković, Jovović, Mugoša i Hakšabanović.

Početni sastav Crne Gore za meč protiv BiH
Početni sastav Crne Gore za meč protiv BiH

Na klupi su: Petković, Dragojević, Radunović, M. Vukčević, D. Božović, Bećiraj, N. Krstović, Savićević, Šćekić, Šipčić, Camaj i Milović.

19:45 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos utakmice 3. kola UEFA-ine Lige nacija između selekcija Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Susret se igra u Podgorici na Gradskom stadionu s početkom u 20:45 sati.