The Hub of Fine Arts
75

Čović i Kabiri u Mostaru otvorili savremenu galeriju sa djelima vrijednim 300 miliona KM

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Mostar dobio jednu od najznačajnijih umjetničkih galerija na Balkanu pod nazivom "The Hub of Fine Arts" čija su izložena djela procijenjena na tržišnu vrijednost od 300 miliona KM.

Prestižna galerija je otvorena u prostorijama nekadašnje galerije Aluminij, preko puta zgrade Vlade HNK, gdje građani Mostara i BiH imaju priliku vidjeti i doživjeti najveća umjetnička djela izložena u ovoj regiji.

Vrijednu galeriju svečanim presijecanjem vrpce otvorili su predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i vlasnik galerije Amir Gross Kabiri koji je kupio i oživio mostarski Alumiij u najtežim trenucima, kad je bio već ugašen.

Amir Gross Kabiri (Foto: G. Š./Klix.ba)
Amir Gross Kabiri (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Investiram u Mostar i vjerujem u progres ovoga grada i Bosne i Hercegovine", kazao je Kabiri.

Čović je čestitavši Kabiriju uz zahvale na investicijama kazao kako je ovaj projekt neponovljiv mnogo kilometara istočno i zapadno od Mostara i da to vraća Mostar ponovno na jedno posebno mjesto na mapi kulturnih dešavanja.

Dragan Čović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Ovo je jedan dobar poticaj za sve nas. Vjerujem da ćemo uz nove projekte gospodina Kabirija o kojima već duže vremena razgovaramo moći biti ponosni na ono što jesmo i našem Mostaru i našoj domovini Bosni i Hercegovini dati mjesto koje joj pripada, da ga dignemo sa onog dna svih statistika", kazao je Čović

Gradonačelnik Mostar Mario Kordić je naglasio kako je Mostar ovom investicijom dobio i dodatnu turističku vrijednost – umjetnički muzej svjetskog nivoa.

"Siguran sam da ćemo imati i u budućnosti ovakvih i sličnih projekata, a ono što ja mogu kao gradonačelnik obećati je da će Amir osobno a i MT Abraham grupa imati maksimalnu podršku Grada Mostara", kazao je Kordić.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Otvaranje The Hub of Fine Arts u Mostaru predstavlja istinski doprinos razvoju kulturnog života grada i cijele regije.

Kako je kazala kustosica galerije Danijela Ucović umjetnička djela u The Hub of Fine Arts procijenjena su na tržišnu vrijednost od 300 miliona KM.

"Važno je naglasiti da je ova zbirka jedna od najznačajnijih na Balkanu kada je riječ o modernoj umjetnosti, a okuplja neka od najznačajnijih imena povijesti umjetnosti", kazala je on.

Umjetnička djela izložena u The Hub of Fine Arts izniman su i pomno odabran dio značajnog i bogatog mozaika umjetničke zbirke koja pripada MTA fondaciji.

Kolekcija okuplja dinamične talijanske futuriste, osjetljive francuske postimpresioniste i revolucionarne foviste, zanesene španske kubiste, složene njemačke ekspresioniste i autentične američke apstraktne umjetnike koji prikazuju bogatstvo i kreativne izazove prve polovine 20. stoljeća.

Zamišljena je kao avantura kroz kreativnost i različitosti, koja za cilj ima inspirirati brojne priče i nikoga ne ostaviti ravnodušnim na doživljaj umjetnosti.