Posljednji ispraćaj
317

Ivica Osim će biti sahranjen u subotu u 15 sati na Barama, najavljena velika povorka od Grbavice

H. H.
Ivica Osim (Foto: D. S./Klix.ba)
Ivica Osim (Foto: D. S./Klix.ba)
Legenda bosanskohercegovačkog nogometa Ivica Osim će biti sahranjen u subotu, 14. maja, na sarajevskom groblju Bare u 15 sati.
Njegovo posljednje počivalište bit će Aleja velikana na groblju Bare u njegovom rodnom Sarajevu, a navijači Željezničara i građani najavili su okupljanje od 12 sati na stadionu Grbavica odakle će pola sata kasnije u povorci krenuti ka Barama.

Sahrana je zakazana za 15 sati, a očekuje se da hiljade građana isprati jednog od najvećih nogometaša i trenera u historiji BiH.

U Aleji velikana na Barama su ranije sahranjeni, između ostalih, Mirza Delibašić, Davorin Popović, Kemal Monteno...

Podsjetimo, Osim nas je zauvijek napustio 1. maja ove godine, a komemoracija povodom njegove smrti će biti održana u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Ivica Osim je rođen u Sarajevu 1941. godine. Kako je odrastao na Grbavici, aktivno je počeo trenirati nogomet u Željezničaru. Po izlasku iz juniora, počeo je igrati za prvi tim u sezoni 1959/1960., a za klub s Grbavice je nastupao ukupno 11 godina i za to vrijeme je sakupio 250 zvaničnih nastupa i postigao 75 golova.

Godine 1970. odlazi u Francusku, gdje je igrao za Strasbourg, Sedan i Valenciennes.

Igračku karijeru je okončao 1978. godine, nakon čega se vrlo uspješno počeo baviti trenerskim poslom. S uspjehom je vodio Željezničar od 1978. do 1986. Bio je još selektor reprezentacije Jugoslavije, trener Partizana, Panathinaikosa, Sturma, JEF Uniteda, da bi posljednji trenerski angažman imao kao selektor Japana.