Zločini HVO-a
808

Posmrtni ostaci žrtava iz Viteza pronađeni kod Mostara, među njima i petočlana porodica

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Nakon 24 godine od pronalaska posmrtnih ostataka, u Gradskim grobljima u Visokom identifikovano je 13 žrtava proteklog rata, a među kojima je i pet članova samo jedne porodice iz Viteza.

Žrtve bošnjačke nacionalnosti koje su nestale 1993. godine na području Općine VItez, sela Kratine, ekskhumirane su na lokalitetu Međine kod Mostara 1998. godine. Dvadesetčetiri godine poslije članovi šire familije pronašli su kosti Emsada i Nihade te njihove troje djece Melise (8), Nermina (12) te Senada (14).

Među 13 identifikovanih su i braća Čerimić iz mjesta Nadioci kod Viteza, Edin i Elvedin, kao i Adis i Adisa Salkić koji su imali 15 i 12 godina u vrijeme kada su ubijeni.

Svi članovi porodice Salkić te braća Čerimić, u skladu sa željama njihovih porodica, biće ukopani 7. maja 2022. godine u Šehidskom mezarju u Vitezu.

Povodom identifikacije posmrtnih ostataka koji su pronađeni kod Mostara reagovali su i iz Udruženja građana žrtava rata 92-95 "16. april" Ahmići koji su kazali da je nakon prošlosedmične identifikacije žrtava zločina HVO-a na području Srednje Bosne od kojih je pet žrtava zločina u Ahmićima, jasno rečeno da se tada radilo o namjeri uništavanja svakog traga zločina na ovom prostoru.

"Žrtve su pronađene u grobnici Međine kod Mostara prije 24 godine što govori o namjeri uništavanja svakog traga zločina, ali i o tome da se sve radilo planski da porodice ubijenih ne pronađu posmrtne ostatke svojih najmilijih. Zašto se čekalo 24 godine da se identifikuju žrtve, zašto se to nije uradilo puno ranije? Kome odgovara protok vremena radi, kako to neki žele, umiranja svjedoka gnusnih zločina koji su se desili na području Viteza i Busovače?", pitaju iz Udruženja 16. april.

Nadalje pozivaju Tužilaštvo BiH i Državnu agenciju za istrage i zaštitu SIPA da intenziviraju istrage zločina koje su nad bošnjačkim civilima 1993. godine u Vitezu i Busovači, ali i ostatku Srednjebosanskog kantona počinili pripadnici HVO-a.

"Imamo informaciju da su se neke aktivnosti pokrenule nakon više od 20 godina, ali to nije dovoljno i nećemo prestati da tražimo od svih nadležnih da rade svoj posao sve dok i jedan zločinac ostane nekažnjen i dok se i jedna žrtva ne bude vodila kao nestala. Još uvijek potražujemo posmrtne ostatke 19 žrtava ovog stravičnog zločina. Posljednja identifikacija žrtava u Visokom daje nam nadu da ćemo uskoro pronaći posmrtne ostatke ostalih članova naših porodica, komšija i rođaka koji su ubijeni 16. aprila 1993. godine u Vitezu.

U Visokom su još identifikovani i Osmančević Ramo, rođen 1914. godine u Busovači, Horo Semir rođen 1967. godine u Vitezu, Pezer Abdulah rođen 1938. godine u Lončarima te Zatagić Amel, rođen 1975. godine u Busovači.