Ravnopravnost spolova
8

Tsitsipas podigao prašinu izjavom o teniserkama: Pravila treba izjednačiti kao i zarade

N. K.
Stefanos Tsitsipas (Foto: EPA-EFE)
Stefanos Tsitsipas (Foto: EPA-EFE)
Grčki teniser Stefanos Tsitsipas (23) smatra kako ne bi bilo loše kada bi i teniserke igrale na tri dobijena seta na Grand Slama turnirima, a ova njegova izjava je podigla prašinu u teniskom svijetu.

Naime, Tsitsipasa su novinari upitali da li više voli igrati na dva ili tri dobijena seta, a on se prvo osvrnuo na to što muškarci igraju u više dobijenih setova u odnosu na žene na četiri najveća turnira, dok je nagradni fond potpuno izjednačen.

"Ne želim napraviti neku vrstu priče od ovoga. Imate također i tu stvar o jednakim nagradama. Žene primaju isto novca koliko i muškarci, iako igraju u dva dobijena seta. Postoje mnogi naučnici i statističari koji kažu da su žene spremnije i izdržljivije od muškaraca. Ne znam, možda bi onda mogle igrati također pet setova", rekao je Tsitsipas.

Grk je dodao da mu se dopada format na tri dobijena seta na Grand Slamovima, ali dodao da bi neko smanjenje na dva donijelo i promjene i svijetu tenisa.

"Mogli bismo vidjeti veću varijaciju što se tiče Grand Slam prvaka ako bi se igralo na dva dobijena seta. Stvarno vjerujem u to, bilo bi mnogo različitih prvaka. Alexander Zverev bi osvojio US Open, ja Roland Garros. Sasvim je drugačija psihologija. Neki iskusniji igrači bi se lakše vratili u igru. Kada se igra na tri dobijena seta, na snazi je drugačija psihologija. Taj format omogućuje velikim igračima, onim iskusnijim, da uzvrate udarac. Međutim, meni se dopada taj format", poručio je Grk.

Inače, Tsitsipas je trenutno na ATP turniru u Miamiju gdje se plasirao u šesnaestinu finala. Tamo će igrati protiv Australca Alexa De Minaura.