Globalna tema
169

Glasajte u anketi: Kako na vas utječe rat i priča o ratu u Ukrajini?

S. H.
Foto: A. L./Klix.ba
Foto: A. L./Klix.ba
Rat u Ukrajini, odnosno ruska agresija na tu zemlju je cijeli svijet digla na noge, a zbog brojnih žrtava i teških globalnih posljedica donijela brigu i neizvjesnost.

Pandemija koronavirusa još nije ni završila, ali danas o toj globalnoj pošasti skoro niko i ne govori. Nakon dvije godine borbe, straha, neizvjesnosti, procesa vakcinacije i slično, kada su građani širom svijeta očekivali smirivanje i vraćanje u normalne životne tokove, dogodilo se nešto strašno.

Iz pandemije svijet, a prije svega Evropa se suočila sa novim problemom - ratom. Rat znači stradanje, bol i patnju nedužnih. Znači porušene domove, strah i neizvjesnost.

Svijet sada ponovo gleda u kilometarske kolone izbjeglica iz Ukrajine koji spašavaju živote. Gleda prijetnje i razaranje. Rat u Ukrajini je tako postao globalna tema broj jedan. Građani se bude i odlaze na spavanje s vijestima o ratu, o posljedicama koje rat nosi, o nestašicama i poskupljenjima.

Građanima u BiH je također ukrajinski rat vratio bolna sjećanja i strahove na rat u našoj zemlji. O ratu se priča i u prodavnici, i u restoranima i u javnom prijevozu. Takve teme nesumnjivo itekako utječu i na psihičko zdravlje ljudi. Javlja se anksioznost i nesigurnost.

U anketi portala Klix.ba glasajte kako na vas utječe priča o ratu i rat u Ukrajini i odgovorite da li vas čini anksioznim, da li vam budi strah i neizvjesnost.

Anketa ostaje otvorena 24 sata od trenutka objavljivanja.