Vojne vježbe
0

Litvanci zabrinuti: Dolazak ruskih trupa u Bjelorusiju predstavlja direktnu prijetnju

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dolazak ruskih vojnika u Bjelorusiju predstavlja još veću direktnu prijetnju Litvaniji, smatra ministar obrane te zemlje Arvydas Anušauskas.

Moskva tvrdi da su njeni vojnici raspoređeni u Bjelorusiji na vježbe koje će se održati u februaru. U međuvremenu, Zapad strahuje od moguće invazije Rusije na Ukrajinu.

"U trenutnoj situaciji dolazak ruskih oružanih snaga u Bjelorusiju gledamo ne samo kao destabilizirajući faktor sigurnosne situacije, već i kao faktor koji predstavlja još veću direktnu prijetnju Litvaniji", objavio je Anušauskas u srijedu.

Moskva tvrdi da će raketni sistemi S-400 biti raspoređeni u Bjelorusiji tokom vojne vježbe čiji je cilj "sprečavanje vanjske agresije".

Rusija nije otkrila koliko će njenih vojnika učestvovati u vježbama koje je najavio bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko ranije ovog mjeseca. Minsk kaže da će se vojna vježba održati usred rastuće vojne prijetnje iz susjedne Ukrajine i Poljske.

Anušauskas je također rekao da se u srijedu sastaje s ambasadorima devet zemalja NATO-a "koje aktivno doprinose jačanju sigurnosti Litvanije".

"Razgovarat ćemo o sigurnosnoj situaciji i izvijestit ću ih o akcijama Litvanije", rekao je ministar.

Kao odgovor na napetosti u regiji, Litvanija je odlučila sljedeće godine povećati broj ročnika, kao i vojnih instruktora, te planira unaprijediti nabavku raketnih sistema.