Nabavka respiratora
0

Sanja Lekić demantirala navode koje je na suđenju Novaliću i ostalima iznio svjedok Kristijan Marić

Klix.ba
Jedan od učesnika procesa Fikret Hodžić sa advokaticom (Foto: T. S./Klix.ba)
Jedan od učesnika procesa Fikret Hodžić sa advokaticom (Foto: T. S./Klix.ba)
Sanja Lekić iz Crne Gore i njena firma "BTL medical Montenegro" demantirali su navode koje je na suđenju Fadilu Novaliću i ostalima za nabavku 100 respiratora u decembru iznio svjedok Kristijan Marić iz Mostara.
Marić je, podsjetimo, rekao da su u nabavci respiratora učestvovali i Sanja Lekić, Borna Cicero sa kompanijom Exo trade iz Hrvatske te kao i jedan muškarac iz Srbije.

Rekao je da je 100 respiratora nabavljeno po cijeni od 3,9 miliona eura iako je u tom trenutku tržišna vrijednost bila 1,5 miliona eura.

"Do razlike cijene je došlo jer je Sanja Lekić imala problem sa raskidom ugovora u Srbiji, a čiji novac je već poslala u Kinu. Zbog manjka od 3,9 miliona eura, to je, zajedno sa ostalima koji su uključeni u nabavku, osmislila da to namiri novcem Federacije BiH", rekao je tada Marić.

Lekić tvrdi da je riječ o lažnom iskazu. Ističe da ona nije vodila bilo kakve razgovore na tu temu sa Kristijanom Marićem, niti bilo kojom osobom koja se spominje, niti joj je bilo šta o tim stvarima poznato.

Kako se ističe u reakciji, "BTL Medical Montenegro" po svim navedenim odredbama, pa i ugovorenom tržišnom cijenom od 3,9 miliona eura, dana 14.04.2020. godine zaključio je ugovor o ustupanju ugovora o kupoprodaji 100 respiratora ACM812A sa isporučiocem Shanghai CHANGQI Medical technology center, i preuzimaocem "Srebrena Malina" d.o.o.

"Od tog trenutka nemamo saznanja što su radili Kristijan Marić i ostale osobe koje se spominju u tekstu, a posebno naglašavamo da na račun 'BTL Medical Montenegro' nije uplaćen bilo koji novčani iznos", ističe se.

Dodaje se da Sanja Lekić i privredno društvo "BTL Medical Montenegro" Podgorica, nemaju nikakvog učešća u konkretnom predmetu koji se vodi pred nadležnim sudom u Bosni i Hercegovini.