Nakon sastanka u PSBiH
741

Plenković: Bošnjaci i Hrvati se moraju džentlmenski dogovoriti da poprave anomaliju od 2006.

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Premijer Hrvatske Andrej Plenković, u sklopu svoje službene posjete našoj zemlji sastao se danas sa članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Nakon sastanka obratio se medijima.
Plenković je ponovio ranije izrečene stavove da dolazi u BiH s pozicije prijateljske zemlje.

"Iz pozicije zemlje koja ima veliko uvažavanje prema BiH, donosim poruku prijateljske zemlje koja će učiniti maksimalne napore da podržimo reformske procese i želju da BiH ubrza taj put prema EU i dostigne zemlje koje su već u poodmakloj fazi", kazao je Plenković.

Dodao je da Hrvatska ima stav da bi u BiH svi trebali biti zadovoljni, ali i da položaj Hrvata, kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda bude ravnopravan.

"Da Hrvati biraju svoje legitimne predstavnike u najvišim organim vlasti i da popravimo anomaliju od 2006. godine. Takav džentlmenski dogovor između Bošnjaka i Hrvata bi popravio međusobne odnose i omogućio bi da institucije funkcioniraju, a Hrvatska bi poduprla mnoge projekte i bila bi susjed koji zna da je upućen na BiH, kao i obrnuto", dodao je Plenković.

Dodao je da su oni tu da kažu svoj stav i budu neko ko će poduprijeti konstruktivne napore za budućnost.

"Mi imamo višegodišnji dijalog i razmijenili smo stajališta i dobro smo čuli stavove svih političkih predstavnika ovdje. Moj je dojam da su danas svi akteri svjesni situacije i da za bh. građane ovo nije konstruktivno. Svi moraju napraviti korak naprijed, jer to šalje dobru poruku međunarodnim medijatorima", zaključio je Plenković.

Konstatovao je da mu nije poznato da se igdje unutar Vijeća EU signalizira na raspoređivanje vojnih snaga u BiH.

"Mislim da je to stav određenih europarlamentaraca. Ono što je zasigurno stav je da određeni potezi nisu dobro viđeni", potcrtao je hrvatski premijer.