Remi bio dovoljan
100

Zvezda osvojila prvo mjesto u grupi i ostvarila najveći evropski uspjeh u 30 godina

D. P.
Zvezda slavi veliki uspjeh (Foto: EPA-EFE)
Zvezda slavi veliki uspjeh (Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Crvene zvezde remizirali su rezultatom 1:1 na gostovanju Bragi i tako su prošli u osminu finala Evropske lige što je najveći uspjeh kluba u evropskim takmičenjima u posljednjih 30 godina.

Zvezda je već i prije šestog kola osigurala evropsko proljeće, ali je mogla da završi na tri različite pozicije koje donose drugačiji uspjeh.

Prvo mjesto u grupi garantovalo je osminu finala Evropske lige, drugo mjesto šesnaestinu finala Evropske lige, a treće mjesto plasman u Konferencijsku ligu.

Meč je bolje otvorila Braga koja je morala krenuti ofanzivnije ka golu Beograđana. Imali su domaći čak 12 šuteva u prvom poluvremenu, ali do pogotka nisu uspjeli.

Nastavak donosi veliku borbu na terenu, ali i golove. U 52. minuti Gobeljić je igrao rukom u svom kaznenom prostoru, a sudija Guida iz Italije pokazuje na penal za Bragu. Siguran realizator bio je Galeno.

Kako je Braga došla u vodstvo, tako je i ostala bez njega. Penal je u 70. minuti dosuđen za goste, a Aleksandar Katai mirno pogađa za 1:1.

U nastavku susreta ekipe su bile prilično oprezne, a osluškivao se i rezultat iz druge utakmice koju su igrali Ludogorets i Midjylland.

Kako se u tom susretu završilo bez pogodaka, Zvezda i Braga su prošle dalje u Evropskoj ligi. Zvezda u osminu finala, što je najveći uspjeh još od 1992. godine u Evropi, a Braga u šesnaestinu finala. S trećeg mjesta dalje ide u Konferencijsku ligu Midtjylland.

Rezultati i strijelci:

Braga - Crvena zvezda 1:1 (Galeno 52' / Katai 70')

Ludogorets - Midtjylland 0:0

Tabela:

Standings provided by SofaScore LiveScore