Sprema "inicijativu"
126

Biden: Namjeravam Putinu veoma otežati da napravi invaziju na Ukrajinu

M. G.
Sa ranijih sastanaka (Foto: EPA-EFE)
Sa ranijih sastanaka (Foto: EPA-EFE)
Američki predsjednik Joe Biden izjavio je danas da sastavlja niz sveobuhvatnih inicijativa čiji je cilj otežati ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da krene protiv Ukrajine.
Biden je, odgovarajući na pitanja novinara nakon govora u Bijeloj kući, rekao da još nije razgovarao s Putinom, a njihov razgovor se očekuje za nekoliko dana.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov upozorio je ranije u petak da je Rusija okupila više od 94.000 vojnika u blizini ukrajinskih granica i da se možda priprema za vojnu ofanzivu velikih razmjera krajem januara.

"Ono što radim je da sastavljam ono što vjerujem da je najsveobuhvatniji i najsmisleniji skup inicijativa kako bi gospodinu Putinu bilo veoma, veoma teško da nastavi i uradi ono što su ljudi zabrinuti da će on uraditi", rekao je Biden.

On je novinarima rekao da je njegova administracija bila u "stalnom kontaktu" sa Ukrajinom i evropskim saveznicima u vezi sa situacijom.

Visoki zvaničnik administracije, upitan o čemu Biden govori, rekao je: "Od početka ove administracije pokazali smo da su Sjedinjene Američke Države i naši saveznici voljni da koriste brojne alate za rješavanje štetnih ruskih akcija, i nećemo oklijevati od upotrebe tih i drugih alata u budućnosti."

Sa svoje strane, Moskva je optužila Ukrajinu i Sjedinjene Američke Države za destabilizirajuće ponašanje i nagovijestila da se Kijev možda priprema za pokretanje vlastite ofanzive na istoku Ukrajine, što ukrajinske vlasti odlučno poriču.