Ima drugih obaveza
447

Dodik prvi napustio večeru s Izetbegovićem, Čovićem i stranim zvaničnicima

D. Be.
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) prvi je večeras stigao u rezidenciju ambasadora EU Johanna Sattlera, a prvi je i napustio radnu večeru sa kolegama Bakirom Izetbegovićem, Draganom Čovićem i američkim i evropskim zvaničnicima.

Na radnoj večeri, u sarajevskoj rezidenciji evropskog ambasadora, prisutni su američki izaslanik Matthew Palmer i predstavnica EU Angelina Eichhorst, kao i lideri SDA i HDZ-a Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Dodik je večeru napustio ranije zbog ranije preuzetih obaveza, a to je gostovanje na RTRS-u koje počinje u 21:05 sati.

Na sastanku se razgovara o aktuelnoj situaciji u BiH i političkim blokadama državnih institucija, kao i izmjenama Izbornog zakona.

Očekuje se da evropske i američke diplomate pomognu domaćim liderima u pronalaženju rješenja za istinsku deblokadu državnih institucija i nastavak procesa, ali i prestanak opasnih politika koje predvodi Milorad Dodik.

Treba istaći da dok Amerikanci i Evropljani večeraju s Dodikom drugi put u pet dana, on i dalje uveliko najavljuje povlačenje nadležnosti s nivoa BiH na nivo entiteta RS, a istovremeno očekuje pomoć Rusije i Kine.

Sve to vrijeme za Dodika su spremne sankcije, političke i finansijske, ali one stoje u ladici.