Pohvalio reakciju igrača
416

Bosnić: Nismo navikli igrati pred našom publikom, Svjetsko prvenstvo je san

H. H.
Selektor košarkaške reprezentacije BiH Vedran Bosnić nakon pobjede protiv Češke izjavio je da je naš tim bio impresioniran ambijentom i da nas je to na početku sputalo da pružimo bolju igru.
Kako je dodao, ipak smo se u nastavku probudli, nakon čega je uslijedio veliki preokret.

"Sjajna utakimica na kraju i zaslužena pobjeda. Nismo navikli igrati pred našom publikom, jer ako se sjećate susreta u Tuzli prije dvije godine protiv Grčke, poraženi smo u sličnoj atmosferi. Pokušali smo da se opustimo i da se naviknemo na ambijnet, ali nismo uspjeli na samom početku. Ipak, sjajno smo reagovali u drugom poluvremenu poslije razgovora na odmoru i ostvarili smo veliku pobjedu", rekao je Bosnić, dodavši:

"Vidi se da igrači hoće, da su jako motivisani i ovo je jako bitna pobjeda za nas na početku kvalifikacija. Plasman na Svjetsko prvenstvo je san", zaključio je Bosnić.

Naš tim narednu utakmicu igra već za tri dana kada će gostovati selekciji Bugarske.

Plasman na Mundobasket izborit će 12 najboljih selekcija iz evropskih kvalifikacija. Prije toga se igraju dva kruga kvalifikacija. U aktuelnom krugu postoji osam grupa po četiri selekcije i najbolje tri idu u završni krug. Tako ćemo dobiti 24 selekcije u završnom krugu, koje će biti raspoređene u četiri grupe po šest selekcija. Najbolje tri iz sve četiri grupe, odnosno 12 reprezentacija ostvarit će plasman na Svjetsko prvenstvo.

Svjetsko prvenstvo će se 2023. godine održati u Indoneziji, Filipinima i Japanu.