Anketa
170

Ako poslodavac zahtijeva, hoćete li se vakcinisati ili testirati o svom trošku?

D. Be.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Od 20. decembra ove godine na prostoru Federacije BiH na snagu će stupiti pravilo VPT (vakcinisan, prebolio, testiran). Pravilo će se prvo odnositi na uposlenike javnih ustanova i službi, a u nekim segmentima će "pogoditi" i ostale građane.

Iz Vlade FBiH najavljeno je da će se mjere postepeno proširivati, a to znači da bi VPT mogao postati standard za javne sportske i kulturne događaje, a vremenom i za privatne kompanije.

U cijeloj Bosni i Hercegovini vakcinisano je oko 23 posto stanovništva, što je daleko ispod željenog postotka imuniziranih.

Zbog pogoršanja epidemiološke slike u Evropi, Krizni štab FBiH je odlučio da i BiH krene u smjeru pooštravanja mjera s ciljem da se što veći broj građana vakciniše ili često testira kako bi se smanjilo prenošenje virusa.

To znači da će mnogi biti primorani da se često testiraju ukoliko nisu vakcinisani i nisu prebolovali koronavirus, a žele odlaziti na radno mjesto ili posjećivati javne događaje.

Vlada je zadužila Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH da u roku od 15 dana izradi prijedlog stručnih smjernica za primjenu pravila VPT.