Rođeni Sarajlija
108

Ko je Eldin Diglisić, američki biznismen koji planira postati partner FK Željezničar

D. P.
Diglišić je u SAD stigao 1997. godine (Foto: Twitter)
Diglišić je u SAD stigao 1997. godine (Foto: Twitter)
Navijače FK Željezničar obradovala je informacija da je američki biznismen Eldin Diglisić zainteresovan da postane klupski partner, a javnost u našoj zemlji zanima o kome se zapravo radi.
Eldin Diglisić je biznismen koji je rođen u Sarajevu, ali je 1997. godine preselio u Sjedinjene Američke Države radi školovanja.

Nakon što je završio Univerzitet Utah, Diglisić je radio kao bankar, a onda je odlučio posvetiti se privatnom biznisu pokrenuvši kompaniju ShipEX, koja se bavi transportom i posjeduje 350 kamiona.

Kompaniju je osnovao sa svega jednim kamionom i prikolicom 2007. godine, ali je posao veoma brzo podignut na znatno viši nivo pa tako Diglisić trenutno raspolaže s 350 kamiona. Prema nekim informacijama iz SAD-a, ova kompanija ima godišnji promet veći od 100 miliona dolara.

Iz FK Željezničar saopštili su sinoć da će uskoro biti održani sastanci u kojima će učestvovati klupski tim za pregovore.

"U narednom periodu pristupit će se procesu analize potencijalnog modela saradnje, a u tom procesu vršit će se razmjena podataka koja je striktno definisana ugovorom o povjerljivosti, koji je u ime Kluba potpisao predsjednik Skupštine Edin Cernica. Kako bi se Klub u potpunosti zaštitio u ovom procesu, formiran je zvanični tim za pregovore koji će biti zadužen za daljnju komunikaciju s potencijalnim partnerom i rad na pronalasku održivog modela saradnje. U slučaju pozitivnog ishoda pregovora, imenovani tim će prijedlog saradnje dostaviti delegatima Skupštine Kluba na razmatranje i eventualno izglasavanje. Pregovarački tim sačinjavaju svi aktuelni predsjednici organa Kluba, delegat iz Skupštine koji je koordinator Radne grupe za izradu Strategije Kluba za period od 2021. do 2025., jedan član te iste radne grupe i dugogodišnji sponzor kluba, jedan bivši predsjednik UO Kluba, kao i predstavnik Udruženja navijača FK Željezničar", saopšteno je s Grbavice.

Sjedište kompanije ShipEX je u Salt Lake Cityju u saveznoj državi Utah. Diglisić je oko sebe okupio tim stručnjaka i najbitniji ljudi u kompaniji su Greg Kitchen, Dave Arko i Chad Taylor.

Diglisić je do sada jedini formalno pokazao interes za uspostavljanje strateškog partnerstva s FK Željezničar. Plavi su, podsjetimo, u julu ove godine objavili javni poziv za sklapanje partnerstva.