Banja Luka
195

Zašto je vlast RS-a "povukla ručnu", o vraćanju nadležnosti tek u decembru

D. Be.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Za 24. novembar zakazana je redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi trebalo da bude razmatran Prijedlog zakona o muzejskoj djelatnosti, a po njenom okončanju trebalo bi da bude utvrđen termin posebne sjednice o "vraćanju nadležnosti Republici Srpskoj".
To je danas odlučio Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske.

Ovime je sada potpuno jasno da vlast u RS-u na čelu sa SNSD-om pomjera održavanje najavljene sjednice i odugovlači opasni proces koji su najavili. Naime, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i njegovi najbliži saradnici najavili su da će posebna sjednica biti održana sredinom ovog mjeseca i da je sve spremno.

Entitetska vlast je već oštro upozorena iz SAD-a, Evropske unije i OHR-a da je povlačenje nadležnosti s državnog nivoa na niži nivo protuzakonito i da se takve odluke mogu samo donositi tamo gdje je i predviđeno - u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Milorad Dodik je najavio da će RS povući 140 zakona, uključujući i one o Upravi za indirektno oporezivanje BiH, Tužilaštvu BiH, Sudu BiH, Oružanim snagama BIH, Agenciji za istrage i zaštitu BiH, Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH i mnogim drugim.

Razlog za odugovlačenje se može tražiti i u prijetnjama sankcijama koje su stigle iz međunarodne zajednice, a posebno iz Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država koje su najavile da će pojedinci koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum, mir i stabilnost te kompanije koje ih sponzorišu - biti finansijski sankcionisani.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica izjavio je nakon sjednice Kolegija da se može očekivati da RS u ovaj proces uđe početkom decembra.

"Sjednica nije odgođena, jer nikada nije ni bila zakazana", rekao je Mazalica i dodao da je dobro što će biti više vremena za pripremu, kao i da svi dobro prouče materijale.

Naglasio je da je potrebno imati odgovarajuću metodologiju.

"Za donošenje važnih odluka potrebna analiza i odgovarajući zaključci", rekao je Mazalica.

Za redovnu sjednicu predloženo je 19 tačaka, dok bi na posebnoj trebalo da bude razmatrana informacija o prenošenju nadležnosti s entiteta RS na nivo BiH s prijedlogom zaključaka.

Predlagači ove informacije su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i klubovi poslanika SNSD-a, SP-a, Demosa, Ujedinjene Srpske, NPS-a i Poslaničke grupe NDP.

Prijedlog dnevnog reda 24. posebne sjednice za koju datum još nije određen:

  1. Informacija o prijenosu nadležnosti s Republike Srpske na nivo Bosne i Hercegovine, s prijedlogom zaključaka – prijedlog predsjednika Republike, Vlade Republike Srpske, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i klubova poslanika SNSD-a, SP-a, Demosa, Ujedinjene Srpske, NPS-a i Poslaničke grupe NDP;

  2. Informacija o prijenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, s prijedlogom zaključaka - prijedlog predsjednika Republike, Vlade Republike Srpske, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i klubova poslanika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i Poslaničke grupe NDP;

  3. Informacija o pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, s prijedlogom zaključaka - prijedlog predsjednika Republike, Vlade Republike Srpske, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i klubova poslanika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i Poslaničke grupe NDP;

  1. Informacija o prijenosu nadležnosti s Republike Srpske na nivo Bosne i Hercegovine u oblasti odbrane i bezbjednosti, s prijedlogom zaključaka - prijedlog predsjednika Republike, Vlade Republike Srpske, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i klubova poslanika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i Poslaničke grupe NDP;

  2. Deklaracija o ustavnim principima - prijedlog predsjednika Republike, Vlade Republike Srpske, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i klubova poslanika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i Poslaničke grupe NDP.