Novi premijer Petr Fiala
109

Češka opozicija formirala vlast: Podržati širenje EU na Zapadni Balkan, jačati veze sa SAD-om

V. K.
Lideri stranaka potpisali sporazum u Pragu (Foto: EPA-EFE)
Lideri stranaka potpisali sporazum u Pragu (Foto: EPA-EFE)
Predstavnici pet čeških opozicionih partija potpisali su danas sporazum o formiranju vlasti nakon čega će i zvanično stranka dosadašnjeg premijera Andreja Babiša otići u opoziciju.
Lideri koalicije na čelu s predsjednikom Građansko-demokratske stranke (ODS) i budućim premijerom Petrom Fialom potpisali su sporazum koji bi trebao prije svega riješiti ekonomsku i zdravstvenu krizu u državi.

"Koalicija se obavezuju da će smanjiti budžetski deficit u narednim godinama te da će usidriti Češku u Evropskoj uniji i NATO savezu", prenose češki mediji.

Osim ekonomskih i socijalnih politika, naročito je interesantan dio sporazuma koji govori o obavezama nove koalicije na vanjskopolitičkom planu.

Prema riječima Petra Fiale, nova koalicija trebala bi obnoviti vanjskopolitičke planove koje je njegovo nekadašnji premijer Vaclav Havel.

Koalicija se dotakla i proširenja Evropske unije te su istakli kako namjeravaju podržati širenje Unije na područje Zapadnog Balkana.

"Koalicija želi produbiti saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama te revidirati saradnju s Rusijom i Kinom. Planira donijeti zakon kojim će se kažnjavati gruba kršenja ljudskih prava i spriječiti nedemokratske države da pristupe ključnoj infrastrukturi Češke Republike", navodi se.

Novi premijer Češke Republike Petr Fiala (Foto: EPA-EFE)
Novi premijer Češke Republike Petr Fiala (Foto: EPA-EFE)

Kada je riječ o eventualnim planovima za uvođenje eura u Češkoj, nova vlast je izjavila kako ne planira uvoditi euro bar još neki period.

"Predstavnici koalicije kazali su da to u ovom trenutku ne bi išlo na ruku Češkoj. Ukoliko kabinet Petra Fiale uspije dovesti deficit ispod tri posto BDP-a kako se i obećava, Češka bi ispunila uslove za usvajanje i implementaciju Evropske valute", ističe se u sporazumu.

Na kraju, sporazum se dotiče i klimatskih promjena. Vlada se obavezala na nultu emisiju gasova do 2050. godine što je cilj i tzv. zelenog sporazuma Evropske unije.

"Zeleni dogovor je prilika za Češku da značajno modernizuje ekonomiju, poveća kvalitet života i poboljša životnu sredinu ulaganjem u održivi razvoj, čiste i obnovljive resurse i cirkularnu ekonomiju", ističu novi predstavnici vlasti.

Što se tiče korištenja uglja, novo Ministarstvo životne sredine preduzet će korake da okonča korištenje uglja u Češkoj do 2038. godine.

Andrej Babiš više neće obavljati premijersku funkciju (Foto: EPA-EFE)
Andrej Babiš više neće obavljati premijersku funkciju (Foto: EPA-EFE)

Podsjetimo, predstavnici dvije opozicione koalicije dogovorile su 10. oktobra formiranje koalicije koja bi trebala predvoditi Češku Republiku u narednom periodu.

Koaliciju će činiti Građansko-demokratska stranka (ODS), liberalna stranka TOP 09 kao i Demokršćanska unija KDU-ČSL. S druge strane, drugi opozicioni blok koji će od sada činiti vlast čine Češka piratska stranka koju vodi Ivan Bartoš i stranka STAN čiji je lider Vit Rakušan.

Iako na papiru stranke koje bi trebale činiti novu vlast u Češkoj predstavljaju potpuno suprotne ideološke pozicije, čini se kako su lideri pet opozicionih partija pronašli jedan, ali vrijedan politički cilj - poraziti Andreja Babiša i njegovu stranku ANO 2011.