LAKA LOVA
13

Najgledaniji film na Netflixu je "Army of Thieves": Zašto volimo otimače prljavog novca

Piše: Ines Mrenica
Objavljen 29. oktobra na Netflixu, film "Army of Thieves", koji je producirao Zack Snyder, dobio je podijeljene kritike, ali je publika rekla svoje. Prikvel filma "Army of the Dead" po gledanosti je pretekao južnokorejsku senzaciju "Squid Game".

Otimanje novca od bogataša je uvijek zanimljiva tema, a neki od najgledanijih projekata streaming servisa Netflix zarobili su pažnju globalne publike. "Money Heist", "Lupin" ili "Ozark" odveli su nas u fantazmagoriju o djeliću zadovoljstva koji nastupa kada prljavi novac završi u rukama pravednika.

Zack Snyder je nakon "Batmana" i "Supermana" (ali i zapaženog "Justice League") snimio film "Army of the Dead", o pljačkašima kockarnice u Las Vegasu, koji je prepun zombija. Njega je pogledalo približno 75 miliona gledalaca, što je motiviralo Netflix da Snyderu ponudi unosan ugovor i angažira ga za još nekoliko projekata.

Najgledaniji film na Netflixu "Army of Thieves" je objavljen u posljednjim danima oktobra, otkad je s prvog mjesta gledanosti svrgnuo "Squid Game" i treću sezonu serije "You", koja je kratko dominirala nad južnokorejskom senzacijom.

Teror osrednjosti

Prikvel filma "Army of the Dead" radnjom je smješten u prve dane najezde zombija u Las Vegasu. Sebastian (Matthias Schweighofer, ujedno i reditelj filma) radi iscrpljujuće dosadan posao za šalterom u jednoj njemačkoj banci.

Njegova je specijalnost otvaranje sefova, dok povremeno na internetu objavljuje videouratke, tematski orijentirane na njegovu opsesiju provaljivanja onih brava koje je najteže otvoriti. Sebastian posjeduje zavidne pripovjedačke vještine pa nas tako uvodi i u početak svoje neobične avanture s jednom ženom.

Ništa više neće biti isto kada mu Gwendoline (Nathalie Emmanuel) predloži otvaranje tri od četiri sefa koje je stvorio slavni bravar Hans Wagner. Iako joj je Interpol za petama, Gwendoline želi isprazniti unutrašnjost sefova koji nose zanimljiva imena: Rheingold, Walküre i Siegfried.

Ako ih pokušaju otvoriti nasilu, sadržaj sefa će izgorjeti, a brava ostati zauvijek zaključana, kako glasi upozorenje stare legende.

Matthias Schweighofer i Nathalie Emmanuel u filmu “Army of Thieves”
Matthias Schweighofer i Nathalie Emmanuel u filmu “Army of Thieves”

Akcija počinje prije nego li će Sebastian (kasnije Dieter u putnim ispravama koje će mu zatrebati za prekookeanski let u Ameriku) završiti u Las Vegasu, gdje će iz jednog hotela okupiranog zombijima pokušati izbaviti 200 miliona dolara, a ljupka kriminalka Gwendoline će, lako je pretpostaviti, osim lopovske avanture razviti i onu romantičnu s glavnim (anti)junakom. Matthias Schweighofer, inače slavno ime njemačke kinematografije, sa svojim egzotičnim licem i "tvrdim" akcentom najjači je adut filma.

Radi se o osrednjem, ali gledljivom filmu, koji je prodalo Snyderovo zvučno ime. Podsjetimo se, Zack Snyder se proslavio u Hollywoodu 2004. godine, kada je debitirao filmom "Dawn of the Dead", remakeom istoimenog horora iz 1978. godine. Sastojke recepta za uspjeh nikada nije zaboravio pa je misteriozni virus koji ljude pretvara u zombije dominantan element na kojem se gradi i posljednji film američkog reditelja i producenta.

"Army of Thieves" donosi priču o još jednoj osebujnoj grupi kriminalaca prema kojoj razvijamo simpatije, nešto poput onih viđenih u filmovima "Ocean’s Eleven" i "Italian Job", s nadnaravnim elementima i protagonistima koji se dodvoravaju mlađoj populaciji gledatelja, dominantno tinejdžerima i dvadesetogodišnjacima. Ima nešto u "prokletstvu" prvog filma kojim neki reditelj ostvari proboj i postane jedno od vodećih imena u Hollywoodu. Kao što gledamo svaki film M. Night Shyamalana nakon "Šestog čula", ma koliko nas onaj posljednji u nizu razočarao, tako je i sa Snyderom, čije filmove ne propuštamo.

Svi oni koji u sumraku kolotečine drijemaju na nekom šalteru, za koji su sjeli nebrojeni put sa sendvičem u aluminijskoj foliji, mogli bi odsanjati Snyderovu avanturu. I dok se nasilu smješkaju neurotičnim klijentima iza šalterskog stakla, mogu uroniti u svijet u kojem se još uvijek uglavnom sve može kupiti novcem, pa tako i riješiti velika većina problema. Holivudska prodavnica snova tome i služi. Da gledamo kako neko drugi ostvaruje sve naše fantazije, na čiju realizaciju se nikada nećemo odvažiti.