Stvara zbunjenost
20

Entitetski zakon o lijekovima prijeti firmama i građanima: Veći troškovi i nekontrola proizvoda

D. Be.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske prepisani je, uz male izmjene, Zakon o lijekovima Bosne i Hercegovine. Ukoliko entitetski zakon stupi na snagu, to znači da će na snazi biti dva skoro identična zakona u jednoj državi i da će nanijeti štetu kompanijama te izazvati opću zbunjenost.

Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a postojao je do 2008. godine, kada je u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine glasovima političkih predstavnika Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih izglasan Zakon o lijekovima BiH i čime je osnovana državna Agencija za lijekove i medicinska sredstva.

Dakle, političari iz RS-a su prije 13 godina samovoljno stavili van snage entitetski zakon i založili se za državni, a sada vlast u tom bh. entitetu, predvođena Miloradom Dodikom (SNSD) želi po drugi put staviti van snage zakon o lijekovima.

No, šta sve ovo znači za veleprometnike i proizvođače lijekova? To znači da će kompanije imati sve duple troškove, naprimjer poput takse za registraciju lijeka, koja važi za teritoriju cijele BiH i godišnje košta 5.000 KM. Prijedlog zakona koji predlaže vlast u RS-u također propisuje taksu od 5.000 KM, pa to znači da bi veleprometnici ubuduće trebali izdvajati 10 umjesto dosadašnjih pet hiljada maraka godišnje.

Na udaru će se naći i kompanija koja je registrovani proizvođač lijekova u bh. entitetu Republika Srpska, jer će biti pitanje koji zakon će slijediti i kojoj agenciji će se povinovati. Eventualne sankcije zbog udara na ustavni poredak BiH direktno bi utjecale na poslovanje svih farmaceutskih kompanija u RS-u.

U Prijedlogu entitetskog zakona nije detaljno definisano ko bi vršio nadzor nad lijekovima i medicinskim sredstvima te kako će biti oformljena kontrola laboratorija. Poznato je da se jedina verificirana laboratorija za kontrolu kvaliteta lijekova u cijeloj BiH nalazi u Sarajevu te da je bilo potrebno mnogo znanja, iskustva, finansijskih sredstava i međunarodne pomoći da se uspostavi tako respektabilna laboratorija.

Treba podsjetiti da je Zakon o lijekovima BiH 2008. godine kreirala radna grupa koju su činili eksperti Svjetske zdravstvene organizacije i predstavnici oba bh. entiteta uz podršku Ambasade SAD-a u BiH i Ureda visokog predstavnika.