Službena posjeta
134

Šef diplomatije Austrije popio kafu na Baščaršiji i sastao se s gradonačelnicom Sarajeva

V. K.
Michael Linhart uživao u kafi u Caffe Baru Andar (Foto: I. Š./Klix.ba)
Michael Linhart uživao u kafi u Caffe Baru Andar (Foto: I. Š./Klix.ba)
Novi šef austrijske diplomatije Michael Linhart stigao je danas u službenu posjetu Sarajevu i Bosni i Hercegovini što je ujedno i prva inostrana posjeta ovog diplomate nakon što je prije nekoliko dana preuzeo funkciju ministra vanjskih poslova Austrije.

Linhart je u popodnevnim satima stigao u Sarajevo, a prve sate nakon dolaska iskoristio je za posjetu Vijećnici i sastanak s gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić.

S balkona Vijećnice, Linhart je posmatrao grad, a nakon kratkog sastanka, gradonačelnica Sarajeva uručila je austrijskom šefu diplomatije monografiju Grada Sarajeva.

Nakon formalnog dijela u Vijećnici, Linhart je iskoristio slobodne sate za šetnju Baščaršijom gdje se upoznao s arhitekturom ovog dijela grada, ali i gastronomskom ponudom. Nakon šetnje, austrijski šef diplomatije imao je priliku uživati i u bosanskoj kafi u Caffe Baru Andar.

Između ostalog, Linhart se danas nakon dolaska sastao i s visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom te je nakon sastanka podvukao da visoki predstavnik i OHR mogu računati na stalnu i snažnu podršku Austrije.

"Mandat visokog predstavnika je i dalje od suštinskog značaja za stabilnost i konsolidaciju ove zemlje i njenog puta ka članstvu u EU", rekao je Linhart.

Šef austrijske diplomatije ranije se oglasio putem službenih kanala te je rekao kako će se tokom prve inostrane posjete sastati i s ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković, a tema razgovora trebali bi biti odnosi između Austrije i Bosne i Hercegovine, ali i aktuelna politička situacija u našoj državi.

Za kraj posjete, Linhart bi prema planu trebao posjetiti i štab EUFOR-a i austrijske vojnike koji borave u njemu.

Inače, Michael Linhart je preuzeo dužnost ministra vanjskih poslova Austrije 11. oktobra nakon što ga je na tu poziciju imenovao novi austrijski kancelar Alexander Schallenberg.

Linhartova odluka da za prvu službenu posjetu odabere Bosnu i Hercegovinu nastavak je politike njegovog prethodnika Schallenberga, koji je održavao intenzivne veze s Bosnom i Hercegovinom i u više navrata se sastajao s Turković, s kojom je imao i vrlo dobre personalne veze i saradnju. Austrija, kako navode mediji, ima snažnu ulogu u regiji, posebno u BiH koja je za njih prioritet.