Preostala tri kola
14

Šta BiH čeka u završnici kvalifikacija za SP i kakva je situacija u borbi za baraž

D. P.
Zmajevi su odigrali odlično protiv Kazahstana (Foto: www.nfsbih.ba)
Zmajevi su odigrali odlično protiv Kazahstana (Foto: www.nfsbih.ba)
Nakon veoma važne pobjede nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine u Kazahstanu, otvorila se situacija i nalazimo se u neuporedivo boljem položaju u borbi za plasman na Svjetsko prvenstvo.
Zmajevi su rezultatom 2:0 slavili na gostovanju Kazahstanu, a oba pogotka u današnjem trijumfu postigao je Smail Prevljak.

Osim što je to prva pobjeda za BiH u takmičarskim susretima nakon skoro 700 dana, vrlo je bitna jer nas je vratila na drugo mjesto, ono koje vodi u baraž za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

Tu ćemo se, najvjerovatnije, zadržati tek nekoliko sati pošto svoj meč danas igraju Ukrajina i Finska. U tom meču najviše bi nam odgovarao neriješen rezultat, pošto se oba tima bore za plasman u baraž, no mnogo toga bit će jasnije nakon što se odigra duel u 18 sati.

Pred Zmajevima je još jedna utakmica od velike važnosti. U utorak gostujemo Ukrajini i tu je potrebno u najgorem slučaju izbjeći poraz. Duel se igra na Lviv Areni u Lavovu u utorak s početkom u 20:45.

Nakon što BiH odigra tu utakmicu s Ukrajinom na gostovanju, predstoje nam još dva meča do kraja kvalifikacija. Preostaju nam još dva finalna obračuna protiv Finske i Ukrajine u novembru i važno je naglasiti da ćemo u oba meča biti domaćini.

Ukrajincima, dakle, nakon današnjeg duela protiv Finske preostaju još dva meča, oba protiv BiH.

Finska, koja trenutno ima utakmicu manje odigranu u odnosu na BiH i Ukrajinu, nakon današnjeg meča ima još tri utakmice. U utorak Finci gostuju Kazahstanu, a onda stižu u Zenicu u novembru. Kvalifikacije će zaključiti domaćim susretom protiv Francuske.

Raspored preostalih utakmica u grupi D:

Sedmo kolo:

Kazahstan - BiH 0:2

Finska - Ukrajina (18:00)

Osmo kolo:

Ukrajina - BiH

Kazahstan - Finska

Deveto kolo (novembar):

BiH - Finska

Francuska - Kazahstan

Deseto kolo (novembar):

BiH - Ukrajina

Finska - Francuska

Tabela:

Standings provided by SofaScore LiveScore