Afera "Kiseonik"
0

Da li je UKC RS-a na tenderu pogodovao laktaškoj firmi TGT za nabavku spornog kisika?

D. Be.
Afera "Kiseonik", koju je u javnost plasirao gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković, svakim danom se sve više zahuktava. Dok vlast pokušava na sve načine diskreditovati ovu aferu, tvrdnje iz Agencije za lijekove BiH, kao i tender 2020. godine ukazuju na to da je "bilo svega".

Naime, za Klix.ba je potvrđeno da kompanija TGT Tehno Gas iz Laktaša nije registrovana ni kao veleprometnik ni kao proizvođač lijekova u BiH, odnosno kisika u ovom slučaju. Također je potvrđeno da nije provjerena nijedna serija uvezenog lijeka/kisika, a što se podrazumijeva pri uvozu lijekova.

Direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak kazao je da ova firma kolokvijalno rečeno ima registraciju lijeka ili određeni vid zastupništva za teritoriju BiH, ali da tu dozvolu može dobiti bilo koja pravna osoba.

"Ali u tim slučajevima, kada ta pravna osoba koja je u ovom slučaju dobila dozvolu za stavljanje lijeka u promet ili kolokvijalno registraciju, ako nije registrovana kao veleprometnik, potpisuje ugovor o saradnji s nekim od veleprometnika iz BiH i onda oni u njihovo ime vrše velepromet lijekova, u ovom slučaju medicinskog kisika. Promet, velepromet lijeka i kisika u ovom slučaju počinje uvozom, potom skladištenjem, distribucijom na teritoriji BiH i izvozom", rekao je Zolak za RTV BN.

Firma TGT Tehno gas nije registrovana za proizvodnju lijekova (Foto: Klix.ba)
Firma TGT Tehno gas nije registrovana za proizvodnju lijekova (Foto: Klix.ba)

On je otkrio i da je ova dozvola bila na snazi duže od tri godine, ali i da je bila neaktivna sve vrijeme.

"Ovo što kažem da je bila neaktivna, znači da se po toj dozvoli medicinksi kisik nije uvozio u BiH", rekao je Zolak. Iz Registra proizvođača lijekova Agencije za lijekove BiH jasno je da firma TGT Tehno gas nije registrovana za tu djelatnost.

Dokumentacija tendera iz oktobra 2020. godine navodi da bi se moglo raditi o sumnjivim radnjama pri odabiru firme za nabavku medicinskih i tehničkih gasova za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra RS-a.

Tender iz oktobra 2020. (Foto: Klix.ba)
Tender iz oktobra 2020. (Foto: Klix.ba)
Tender iz oktobra 2020. (Foto: Klix.ba)
Tender iz oktobra 2020. (Foto: Klix.ba)

U tenderu se traži firma koja, kako se između ostalog navodi, u svrhu dokazivanja profesionalne sposobnosti treba dostaviti Rješenje o registraciji, podatke o djelatnosti ili - neki drugi dokaz o registraciji u odgovarajućem profesionalnom ili drugom registru u zemlji.

Interesantno bi bilo vidjeti šta sve spada pod "neke druge dokaze o registraciji". Dalje se kaže da se dostavljeni dokazi priznaju - bez obzira na kojem nivou vlasti su izdati.

Također se traži da ponuđač ima uspješno iskustvo u realizaciji jednog ugovora u vrijednosti ne manjoj od 800.000 KM, čiji je predmet bio nabavka medicinskih ili tehničkih gasova za potrebe zdravstvene ustanove u posljednje tri godine. Interesantno je da UKC nije želio priznati ponude kompanija koje su imale više realizovanih ugovora čija je zbirna vrijednosti 800 hiljada KM.

Zbog ove afere danas se održava sjednica Vlade RS-a, a prethodnih dana je čak reagovao lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je stao u odbranu firme iz Laktaša za koju opozicija kaže da je bliska vladajućoj stranci.

Predstavnici pet opozicionih stranaka najavili su proteste na Trgu Krajine u Banjoj Luci za subotu, a gradonačelnik Banje Luke sinoć je dobio prijetnje smrću, što je prijavio policiji.

Stanivuković je danas podnio i krivične prijave protiv direktora TGT-a Stanislava Čađe, direktora UKC-a Vlade Đajića, premijera RS-a Radovana Viškovića i ministra zdravstva Alena Šeranića.