Slučaj "Dženan Memić"
2.4k

Arijana Memić: Ovi protesti su pobjeda oca nad korumpiranim sistemom

B. R.
Arijana Memić (Foto: T. S./Klix.ba)
Arijana Memić (Foto: T. S./Klix.ba)
Arijana Memić, sestra stradalog Dženana Memića, je tokom današnjih protesta u Sarajevu istakla da su protesti "pobjeda oca nad korumpiranim ocem".

"Brinuli smo se da li će biti odziv kakav očekujemo. Onda mi je moja Azra rekla da će biti sve dobro. Sada gledam masu, masu koja nosi istinu i koja je krenula po pravdu. Ovo je 20. put da na ulici tražimo pravdu i 20. put smo izašli", napomenula je.

Obrazložila je zašto smatra da su ovi protesti značajni te je tom prilikom izdvojila to da oni predstavljaju "pobjedu oca nad korumpiranim sistemom".

"Ovo nije borba samo za Dženana i Davida, nego za svu našu djecu. Protesti su značajni, jer su 20. - 20 puta smo morali izaći na ulicu da tražimo pravdu. Značajni su, jer je ovoliki broj vas došao. Značajni su, jer su označili pobjedu oca (Muriza Memića, op. a.) nad korumpiranim sistemom", kazala je Memić.

Kritikovala je rad pravosudnih institucija u ovom slučaju, a posebno je naglasila da su imali priliku da profesionalno rade.

"Na našem slučaju su radile sve pravosudne institucije. Svi su oni imali priliku, barem jednu, da rade po zakonu, časno i pošteno. Ništa drugo im nismo tražili. Mnogi su od njih te prilike prokockali. Imali smo druge ciljeve. Rekli smo im: Možete kako hoćete, ali nećete dokle želite", istakla je.

Memić je ponovila tvrdnju da je njen brat ubijen i da u to više nema sumnje. Pita se da li bi državno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv pet osoba da su njen otac Muriz i ona šutjeli.

"Zamislite šta možemo postići mi koji smo ovdje! Mi smo na početku imali podršku, ali je bila u stotinama ljudi, a opet smo dokazali da nas ima dovoljno da sa njima izađemo na kraj. Nismo odustali, a kada ne odustajete, onda je to najveći mogući uspjeh. Imali su sve načine da to zataškaju", ocijenila je

Ponovila je da nije tačno da je Dženan stradao u saobraćajnoj nesreći, odnosno da se saobraćajna nesreća nije desila.

"Jedan autoprijevoznik, otac, je pokazao da je ljubav jača od bilo kojeg bankovnog računa", dodaje.

Prema njenim riječima, svjesna da će još dugo čekati na pravdu i sudski epilog. U više navrata je izrazila nezadovoljstvo radom pravosuđa i drugi institucija koje su radile na istrazi okolnosti pod kojima je njen brat izgubio život.

"Babo Muriz je natjerao tužioca da skine noge sa stola ili da ode sa te pozicije. To je časna pozicija za koju nećemo dozvoliti da je obnašaju nečasni ljudi"

Kako je kazala, zašto ona ne bi imala pravo da se bavi politikom.

"Nisam političarka, već predstavnica svih obespravljenih ljudi. Pozivam sve obespravljene ljude da se uključe u politiku", zaključila je Arijana Memić.

Na obraćanja je poručila da se "bogom kunu da će biti pravde u ovoj državi".

Podsjećamo, ranije na ovim protestima su se obratili Amina Hodžić-Smajlović, majka Nadin Smajlović čiji roditelji tvrde da joj je uskraćeno liječenje na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), Enes Malkoč i Amir Agić čije su kćerke Selma i Edita stradale u saobraćajnoj nesreći u Sarajevu 2016. i Suzana Radanović, majka stradalog mladića Davida Dragičevića.