Finansijski u plusu
353

Predsjednik Barcelone Pjanićevim odlaskom završio "gašenje požara" i spasio klub

E. B.
Montaža: Klix.ba
Montaža: Klix.ba
Miralem Pjanić je kasno sinoć otišao na posudbu u Bešiktaš i to je posljednji potez koji je uradio predsjednik Barcelone Joan Laporta u ovom prijelaznom roku kako bi spasio klub koji se nalazi u velikoj finansijskoj krizi.
Barcelona je ovog ljeta bila u velikim problemima te zbog prevelikih plata nije mogla produžiti ugovor kapitenu Lionelu Messiju koji je otišao besplatno u PSG.

Laporti su ruke bile vezane i kada je u pitanju registrovanje igrača koji su dovedeni, prije svih Sergija Aguera, no krenuo je u rasprodaju igrača kako bi klub mogao ponovo funkcionisati na pravi način.

Barcelona su napustili, što kroz posudbe, što kroz transfere Antoine Griezmann (Atletico), Emerson Royal (Tottenham), Junior Firpo (Leeds), Jean-Claire Todibo (Nice), Carles Alena (Getafe), Francisco Trincao (Wolverhampton), Matheus Fernandes (Palmeiras), a čitav ciklus je završen posudbom Miralema Pjanića u Bešiktaš.

Navijači Barcelone su izuzetno zadovoljni ovim potezima, a posebno nakon Pjanićevog odlaska koji je bio drugi najplaćeniji igrač ekipe.

Osim novca koji je stigao u klub na ime transfera i posudbi a koji je veći od 100 miliona eura, bitnije za klub je što je Laporta ovim potezima smanjio iznos koji Barcelona mora dati na plate ove sezone za čak 145 miliona eura, sa 565 na 420 miliona.

[TWITTER]1433444718915067910[/TWITTER]

Barcelona sada na plate troši 80 posto godišnjih prihoda, te se nalazi u "zelenoj zoni" kada je u pitanju "salary cap" u La Ligi. Podsjetimo, Messi nije mogao ostati jer je taj postotak bio čak 110 posto.