Primili Pfizer
1.1k

Forto o vakcinaciji ministara u zgradi vlade: Možda smo pogriješili jer nismo obavijestili javnost

B. T.
Edin Forto (Foto: I. Š./Klix.ba)
Edin Forto (Foto: I. Š./Klix.ba)
Edin Forto, premijer KS, potvrdio je da se šest članova Vlade KS nedavno vankcinisalo Pfizer vakcinom u zgradi Vlade. Tvrdi da nisu ugrozili onkološke pacijente, ali je rekao da osjeća odgovornost i da su možda pogriješili što nisu obavijestili javnost.
Rekao je da svuda u svijetu vlade imaju prirotet u vakcinaciji. Prema njegovim riječima, Krizni štab i ministar zdravstva Haris Vranić insistirali su da se vakcinišu u februaru i martu.

"U tom trenutku članovi Vlade KS su odlučili da se ne žele vakcinisati, jer u tom trenutku vakcina nije bilo, osim u veoma malim količinama, koje smo mi mogli iskorisititi kao prioritetna grupa, ali nismo. Puna četiri mjeseca kasnije, u trenutku kada smo imali pouzdane informacije o dolasku većeg broja vakcina, kada je bilo pitanje dana dolaska vakcina i otvaranja vakcinacije bez najave, tada smo odlučili da se vakcinišemo. Ono što je možda bila naša greška je činjenica da to nismo uradili javno i da to nismo iskoristili kao promociju, u tom trenutku ne znajući kada će stati ova dobrovoljna vakcinacija", kazao je na današnjoj konferenciji za medije.

Govoreći o šest ministara koji su vakcinisani na radnom mjestu, precizirao je da su mogli birati između američke i kineske vakcine te da su se odlučili za Pfizer. Odbio je imenovati ministre koji su primili Pfizer. Rekao je da ne smatra da su zbog toga bahata Vlada.

Kazao je da je dan nakon toga "otvorena" Zetra, a da su prije toga manje-više sve prioritetne grupe bile vakcinisane.

Komentirajući navode da onkološki pacijenti taj dan nisu mogli biti vakcinisani, sarajevski premijer je kazao da je taj dan za njih bilo pripremljeno 90 vakcina, ali da ih je došlo više, oko 150, te da zbog toga oni nisu vakcinisani tog dana. Kako je rekao, oni su vakcine dobili nekoliko dana poslije.