Obavljena 1.582 leta
236

Broj putnika na sarajevskom aerodromu u julu ove godine deset puta veći nego u julu 2020.

M. P.
Radovi na proširenju aerodromskih kapaciteta uveliko traju (Foto: I. Š./Klix.ba)
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Broj putnika koji je u julu ove godine prošao kroz sarajevski aerodrom deset je puta veći u odnosu na broj putnika u julu prošle godine.

Tako je u mjesecu koji je iza nas kroz ovaj aerodrom prošlo 136.017 putnika, dok je taj broj u julu 2020. iznosio tek 13.345. Kada je riječ o broju obavljenih letova, on je u julu 2021. godine bio 1.582, dok je u istom periodu prošle godine on bio 491, što je za tri puta manje.

Prema podacima Međunarodnog aerodroma Sarajevo, za sedam mjeseci ove godine obavljeno je 5.505 aviooperacija te prevezeno 299.223 putnika. U prošloj godini, u istom periodu prevezeno je skoro pola manje - 156.885 putnika, a obavljena su 3.372 leta.

Da se stanje znatno popravilo u proteklom periodu istakao je i u nedavnom intervjuu za Klix.ba Alan Bajić, direktor aerodroma, koji je kazao i kako trenutno sa sarajevskog aerodroma letove obavljaju 23 aviokompanije koje povezuju Sarajevo sa 30 destinacija diljem svijeta.

Osim velikog broja putnika, koji je primjetan na sarajevskom aerodromu u posljednje vrijeme, putnici i posjetioci mogu primijetiti i radove na proširenju aerodromskih kapaciteta.

"Pandemija je utjecala i na dinamiku izvođenja radova na projektu proširenja aerodromskih kapaciteta, ali je okončanje građevinskih radova na proširenju terminala planirano do kraja 2021. godine, nakon čega slijedi tehnički prijem čiji završetak ne zavisi od nas. Međutim, radovi na proširenju terminala ne predstavljaju prepreku za normalno funkcionisanje aerodroma, jer su postojeći kapaciteti i infrastruktura sasvim zadovoljavajući za kvalitetan odgovor na očekivane zahtjeve aviokompanija", kazao nam je Bajić.

Prije pandemije Međunarodni aerodrom Sarajevo pokrenuo je mnoge investicione projekte od kojih su neki potpuno obustavljeni, a neki se realizuju usporenom dinamikom. U sklopu projekta sanacije parking pozicija, jedna pozicija nije sanirana, jer je zbog pandemije projekt potpuno obustavljen. Također je usporena dinamika izgradnje depoa goriva, zatim radova na realizaciji proširenja PSS-a i platforme Istok i Zapad s parking pozicijama. Bez obzira na ove okolnosti, pokrenut je niz aktivnosti u cilju poboljšanja infrastrukturnih uslova u cilju pružanja što kvalitetnije usluge putnicima.

Bajić očekuje da će se Aerodrom 2023. godine približiti referentnoj 2019. u svim segmentima, ukoliko ne bude nekih drastičnih promjena i problema u poslovanju.