Širok izbor, niske cijene
108

Kako su zamišljeni poticaji za stambeno zbrinjavanje mladih u Sarajevu: Način da se ugodi svima

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Javni poziv koji treba olakšati mladima u Kantonu Sarajevo prilikom stambenog zbrinjavanja izazvao je različite reakcije. Novi uslovi i način dobijanja finansijske pomoći ne odgovaraju mnogima, no resorni ministar pojašnjava zašto su ovi poticaji dobra ideja.

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je izdvojilo tri miliona konvertibilnih maraka za predinvestiranje u poticajnu stanogradnju za mlade. Ministarstvo je putem javnog poziva pozvalo sve zainteresovane investitore da ponude određeni broj stambenih jedinica koje su već izgrađene ili su u izgradnji na području cijelog Kantona Sarajevo, a svaku stambenu jedinicu će nadležno ministarstvo sufinansirati iznosom do 25.000 KM.

Poticaji, ne subvencije

Prošle i svih prethodnih godina je pomoć mladima pri kupovini stanova nešto drugačije funkcionisala. Uslov za dobijanje finansijske stimulacije je bio već kupljen stan u određenom vremenskom periodu, dok će sada aplikanti dobijati novac za nove stanove koje tek treba da kupe. Drugo, davane su subvencije, a ne poticaji kao što je to slučaj sada.

"Ova vlada kada je preuzela upravljanje, stav je bio da se ide u poticajnu gradnju u smislu stvarnog rješavanja pitanja, jer se subvencija odnosi na one koji su već riješili stambeno pitanje, ali im se daju sredstva kao pomoć. Dakle ta osoba je već riješila pitanje stana. Mi smo htjeli poticaje u pravom smislu te riječi i da ta pomoć bude veća i značajnija od ove subvencione pet, 10 hiljada KM", rekao je za Klix.ba resorni ministar Enver Hadžiahmetović.

Problem u ovakvom načinu rješavanja pitanja mladih je taj što aplikanti nemaju mogućnost potpunog izbora mjesta gdje će da žive i visine cijene po kojoj će kupiti stan, nego će dobiti spisak stanova i lokacija koje investitori ponude.

"Tu će biti najmanje 10-15 lokacija, na početku smo imali samo tri lokacije - Dobrinja, Šip i Vogošća, međutm u ovoj sad opciji se mogu javiti svi investitori koji imaju nove stanove pa makar to bila tri stana za prodaju. To znači da će biti šira lepeza. Npr. jedna lokacija je u Logavinoj ulici, tamo je stan 4.500KM, ali mi ne ograničavamo ni lokacijski, ni finansijski. Gdje god nam stan bude ponuđen, mi ćemo tu tabelu dostaviti mladima. Ko želi uzeti stan npr. u Starom Gradu po 4.000KM nek uzme", naveo je Hadžiahmetović.

Vlada će osigurati i najbolju cijenu stanova

Ministar tvrdi i da će dogovoriti najbolju cijenu stanova za mlade s obzirom na to da će se u dogovoru sa fondovima u nadležnosti Vlade KS utvrđivati da li je cijena realna.

"Cijena stana će biti niža jer ako ne bude niža onda ni sami investitori neće ući u izbor. Ako neko ponudi 30 stanova naravno da će to biti jeftinije nego da prodaje jedan stan. Mi ćemo kao trgovac sigurno postići najbolju cijenu. Na tu najbolju cijenu mi još dajemo 25.000KM", kazao je on.

Nakon što mladima bude ponuđen spisak stanova, a oni budu aplicirali za one koje žele, ministarstvo će napraviti rangiranje aplikanata prema uslovima koji će biti propisani prilikom objave javnog poziva.

Još uvijek se ne zna šta će biti uslovi, odnosno šta je tačno potrebno da bi imali više bodova i bili bolje rangirani pri kupovini željenog stana. Ono što je poznato jeste da će se uzimati u obzir koliko mladi par ima djece ili članova porodice koji će živjeti u novom stanu, visina stručne spreme, da li su djeca poginulih boraca i slično.

Krajem godine će biti novca i za mlade koji su već kupili stan

Velika zamjerka kod ovih poticaja koje daje resorno ministarstvo je taj što mogućnost dobijanja finansijske pomoći nemaju mladi koji su već kupili stan, a nakon prošlogodišnje ture subvencija. Zbog toga će ministarstvo osim poticaja, u zavisnosti od toga koliko novca budu imali otvoriti i javni poziv za subvencioniranje već kupljenih stanova za mlade do 35 godina.

"Zaključak je da se, s jedne strane ide u tom smjeru poticaja i objavili smo poziv za investitore, ali s druge strane da ipak zadržimo određena sredstva ukoliko ih bude na kraju godine, za one koji su uspjeli riješiti stambeno pitanje", rekao je ministar Hadžiahmetović.

Trenutno je raspisan poziv za investitore, od 15. augusta do 1. septembra će biti raspisan poziv za aplikante za poticaje. Zatim u septembru Vladu KS očekuje i rebalans budžeta, a nakon čega će, u oktobru raspisati poziv za subvencije onima koji su već kupili stanove.

"Mi ćemo u rebalansu budžeta, kad vidimo koliko se puni budžet, da li je to milion-dva miliona vidjet ćemo ,onda da subvencioniramo npr. 200 mladih po 10.000 KM. To sve zavisi od dvije stvari - koliko ćemo imati sredstava u budžetu i koji će biti broj aplikanata", navodi on.

Konačni zaključak ministra je da se na ovaj novi način potiču ne samo mladi da ostanu u državi i kupe stan, nego i sami investitori, a u isto vrijeme određena količina novca će biti rezervisana i za one koji su već kupili stanove.