Američki ambasador
556

Nelson: Siguran sam da bi predsjednik Biden volio doći u BiH

FENA
Ambasador Eric Nelson (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ambasador Eric Nelson (Foto: I. Š./Klix.ba)
Američki ambasador u BiH Eric Nelson siguran je kako bi predsjednik SAD-a Joe Biden volio doći u BiH. U intervjuu za Večernji list BiH rekao je da bi to moglo zavisiti, između ostalog, i od toga koliki će ovdje napredak biti postignut i zaslužena posjeta.

Nelson je kazao da je u 2021. godini moguće doći do reforme Izbornog zakona. Prema njegovim riječima, stoga je nužno da se prestane gubiti vrijeme, tako da kada dođe vrijeme za izbore 2022. svi građani mogu jednako učestvovati u izborima.

On je izrazio žaljenje što radna grupa za reformu Izbornog zakona nije uspostavljena ranije, ali je rekao da je ipak ostvaren određeni napredak i da proces treba ubrzati.

Kada je riječ o utjecaju drugih velikih sila u BiH i regiji, Nelson navodi kako postoji jasna razlika između ciljeva Rusije i Kine i ciljeva euroatlantskih partnera, ističući da širom ove regije Rusija promovira podjele.

"Ono što vidimo je da ne zagovaraju stabilniju i samoodrživiju BiH. Isto tako, Rusiji i Kini korupcija u ovoj zemlji nije problem. Za Sjedinjene Američke Države je veoma jasno da korupcija podriva demokratiju i poslovanje u ovoj zemlji i pridonosi nesigurnosti koja tjera mnoge mlade talentirane ljude da odlaze iz ove zemlje. Sjedinjene Američke Države, koje dijele iste vrijednosti kao i vaša zemlja, smatraju da je vaša budućnost u okviru euroatlantske zajednice, kao demokratske i suverene zemlje, čiji teritorijalni integritet nije upitan. Dijelimo iste vrijednosti", kazao je Nelson.

Upitan o mogućnosti posjete predsjednika Joea Bidena Bosni i Hercegovini, američki ambasador je odgovorio kako takvo nešto "treba zaslužiti".

"Siguran sam kako bi predsjednik Biden volio doći, a to bi moglo ovisiti, između ostalog, i od toga koliki će ovdje napredak biti postignut i zaslužena posjeta. Također, bilo bi nam drago da u BiH dođe neko od drugih visokih američkih dužnosnika. Pa čak i u Mostar. Recimo, u ujedinjenu muzičku školu. Kao što znate, u Mostaru je jedan od veoma bitnih projekata, odnosno pokušaja ponovnog oživljavanja i ujedinjenja stare muzičke škole. Potrebni su nam neki dobri rezultati i dobre priče kako bismo uspjeli privoljeti visoke američke dužnosnike da dođu u Bosnu i Hercegovinu. A vi znate koliko se mi trudimo da se to dogodi - kazao je Nelson u intervjuu za Večernji list BiH.