Ideološki raskol
1.3k

Nizozemski premijer: Za Mađarsku više nema mjesta u EU

B. R.
Mark Rutte (Foto: EPA-EFE)
Mark Rutte (Foto: EPA-EFE)
"Za Mađarsku više nema mjesta u Evropskoj uniji", poručio je nizozemski premijer Mark Rutte nakon što je u Mađarskoj usvojen kontroverzni zakon protiv LGBT osoba.

"Za mene Mađarska više nema mjesta u EU. Ali, nažalost, u postojećem sistemu to mogu reći samo u svoje ime, ali preostalih 26 država članica govori: 'Trebamo je ostaviti'. Ovo se trebalo desiti korak po korak, a u međuvremenu se nadati da će se prilagoditi", izjavio je Rutte.

Mađarski premijer Viktor Orban je na samitu Evropskog vijeća, koje okuplja lidere zemalja članica EU, pravdao donošenje ovog zakona.

"Ovo se ne odnosi na homoseksualce, već se odnosi na djecu i roditelje. Ja sam borac za prava, ja sam borac za slobodu u komunističkom režimu. Homoseksualnost je bila kažnjiva te sam se borio za njihova prava i slobode. Tako da ja branim slobode homoseksualaca, ali ovaj zakon se ne tiče toga. On se tiče prava djece i roditelja", istakao je Orban.

Od 27 članica, njih 14 je podržalo deklaraciju koju je inicirala Belgija, a kojom se izražava "duboka zabrinutost" zbog donošenja zakona kojim se zabranjuje promoviranje homoseksualnog sadržaja u obrazovanju i televizijskom programu.

Donošenje zakona je osudila i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Ocijenila je da je to diskriminacija ljudi zbog njihove seksualne orijentacije.

"To je protiv svih naših vrijednosti, fundamentalnih vrijednosti EU, ljudskog dostojanstva, jednakosti i fundamentalnih prava", kazala je von der Leyen.

Ranije je najavila da će EU istražiti donošenje ovog zakona. U Mađarskoj bi sljedeće godine trebali biti održani parlamentarni izbori, a Orbanova krajnje konzervativna stranka Fidesz je prepoznatljiva i po antimigrantskoj politici, piše CNN.