Eurobasket
131

Tok utakmice: BiH - Hrvatska 80:69

E. B.
Foto: FIBA
Foto: FIBA
Košarkašice Bosne i Hercegovine i Hrvatske igrale su susret baraža za četvrtfinale Eurobasketa, a tekstualni prijenos susreta mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.
Kraj utakmice: BiH - Hrvatska 80:69 (19:18, 14:18, 19:13, 28:19)

40' - Jones pogađa i riješava pitanje pobjednika. 78:69!

39' - Hrvatice su smanjile košem Begić na 73:66, ali fenomenalna Nikolina Babić pogađa još jednu trojku. Sada je 76:69. Još minut do kraja utakmice.

38' - Babić pogađa novu trojku! 73:64. Još minut i po do kraja.

38' - Dojkić krade loptu i pogađa, ali uzvraća Brčaninović sjajnom trojkom za 69:61.

37' - Košarkašice Hrvatske pogađaju samo jedno slobodno bacanje. Tri i po minute do kraja vodimo 66:59 i imamo napad.

36' - Hrvatice su smanjile u narednom napadu, ali Babić odmah pogađa trojku za 66:58.

35' - Fantatsičan koš Jones za tri poena. Njen 20. u ovome meču, vodimo 63:56.

34' - Miletić uzvraća trojkom i vraća na minus jedan. Jones jen preuzela odgovornost i ubacila trojku preko ruke!

33' - Džombeta je promašila dvije uzastopne trojke. Miletić smanjuje na minus jedan. A. Delić ubacuje trojku!

32' - A. Delić ubacuje oba bacanja. Gajić pravi treći faul. Tikvić je ubacila jedno od dva bacanja.

31' - Serija promašaja na obje strane na startu posljednje četvrtine.

Kraj treće četvrtine: BiH - Hrvatska 52:50 (19:18, 14:18, 19:13)

30' - Sjajna odbrana Jones, a potom asistira za Babić koja pogađa uz faul. Nažalost, Nikolina promašuje dodatno bacanje. Begić je pogodila samo jedno slobodno bacanje.

29' - Slonjšak ubacuje trojku, a Džombeta odgovara dvojkom.

28' - Hrvatice ponovo promašuju, ali Jones baca loptu u aut. Dojkić izjednačava rezultat sa linije bacanja. Brčaninović lijepo ulazi pod koš nakon finte šuta i pogađa.

27' - Vrhunska odbrana naše selekcije, istekle su 24 sekunde za napad Hrvatske! Jones dovodi BiH u vodstvo! Amerikanka nastavlja briljirati i potom blokira Dojkić! Babić nažalost promašuje oba bacanja.

26' - Gajić pogađa na asistenciju Jones. Begić fula, Jones upisuje novu asistenciju, Džombeta pogađa za minus jedan. Time-out za Hrvatsku.

25' - Dojkić pogađa dva bacanja. Treći faul u napadu naše selekcije u drugom poluvremenu. Tavić je sada pogriješila nakon Gajić dva puta.

24' - Jones pogađa nemoguće. Bila je na granici koraka, ali je pogodila na čudesan način. Cvitković je uzvratila lijepim floaterom.

23' - Prelijepa akcija Hrvatica, Begić polaže nakon rolinga pod košem pored Jones.

22' - Gajić smanjuje na minus jedan. Jones je napravila treću ličnu grešku i morat će biti pažljiva.

21' - Tavić asistira, Jones lagano završava akciju pod košem. Slonjšak pogađa na drugoj strani.

Kraj prvog poluvremena: BiH - Hrvatska 33:36 (19:18, 14:18)

20' - Džombeta promašuje trojku, Jones skače u napadu i faulirana je. Naša Amerikanka pogađa oba bacanja. Hrvatice su promašile napad, Jones to kažnjava. Hrvatice gube loptu, naš selektor zove time-out 25 sekundi prije kraja.

19' - Slonjšak pogađa samo jednom s linije penala. Babić konačno pogađa trojku. Dojki je ponovo na liniji penala, oba puta je sigurna.

18' - Jones ne može pogoditi ništa, ima šut 1/9. Tadić pogađa jedno od dva bacanja.

17' - Džombeta je dva puta zaredom ukrala loptu i položila za minus tri. Time-out za Hrvatsku. Nakon time-outa Tadić pogađa trojku.

16' - Cvitković je pogodila za dva poena. Tavić je nastavila seriju promašaja naše ekipe. Gajić ubacuje jedno od dva bacanja.

15' - Selektor BiH Lojo je dobio tehničku grešku. Dojkić je pogodila slobodno bacanje. I Slonjšak potom ubacuje dva bacanja. Naša selekcija je za pet minuta druge četvrtine ubacila samo dva poena.

14' - Gajić je konačno pogodila, ali Cvitković uzvraća na drugoj strani.

13' - Cvitković ubacuje oba slobodna bacanja. Naše košarkašice su već tri minute bez postignutog poena.

12' - Mnogo grešaka i promašaja na startu druge četvrtine na obje strane.

11' - Dojkić polaže uz dosta sreće.

Kraj prve četvrtine: BiH - Hrvatska 19:18

10' - Džombeta je promašila otvorenu trojku. Slonjšak će malo odmoriti u redovima Hrvatske. Jones je fenomenalna u odbrani, još jednom krade loptu! Jones pogađa jedno slobodno bacanje tri sekunde prije kraja.

9' - Džombeta i Deura su ušle umjesto Tavić i A. Delić. Dojkić je promašila jedno od dva bacanja. Džombeta izjednačava rezultat nakon sjajnog prodora, potom Gajić igra sjajnu odbranu i krade loptu.

8' - Sada je hrvatski selektor zatražio time-out. Traži od igračica da ostavljaju Delić samu na šutu jer vjeruje da ne može nastaviti pogađati.

7' - Slonjšak pogađa novu trojku, A. Delić pogađa za dva poena, potom krade loptu i asistira Tavić za lagano polaganje.

6' - Jones poentira na asistenciju Babić. A. Delić pogađa oba slobodna bacanja.

5' - Hrvatice puštaju naše igračice da šutiraju trojke, to je kaznila Babić. No, Begić odmah uzvraća trojkom za Hrvatsku.

4' - Slonjšak odgovara trojkom na drugoj strani. Babić promašuje, to kažnjava trojkom Periša trojkom. Delić gubi loptu, Dojkić je krade i polaže za 11:5. Goran Lojo traži time-out nakon serije 10:0 za Hrvatice.

3' - Kakva blokada Jones! Zalijepila je Begić! Anđela Delić pogađa trojku na drugoj strani za 5:1!

2' - Mnogo grešaka na obje strane na početku susreta. Tikvić je pogodila jedno slobodno za vodstvo Hrvatske, a Babić na drugoj strani oba za vodstvo BiH.

1' - Susret je počeo. Sretno, djevojke!

17:57 - Intonirane su himne obje države, susret će uskoro početi nakon posljednje dvije minute zagrijavanja.

17:55 - Tokom priprema za nastup na Eurobasketu odigrali smo dva susreta protiv Hrvatske, ali bez Jones. U oba meča Hrvatice su slavile (77:72 i 76:75).

17:48 - Uz Dojkić, naša selekcija treba obratiti posebnu pažnju i na njenu partnericu na bekovskim pozicijama Ivu Slonjšak koja je drugi strijelac ekipe sa 14,7 poena po utakmici.

17:47 - Kada je riječ o našim današnjim protivnicama, najveća opasnost prijeti od Ivane Dojkić. U grupnoj fazi 23-godišnjakinja je prosječno ubacivala 19,7 poena te dijeli drugo mjesto strijelaca na prvenstvu zajedno s našom Jonquel Jones.

17:41 - Hrvatice su kao trećeplasirane prošle dalje iz grupe D s omjerom 1-2. Poražene su od Francuske 105:63 i Rusije 73:62, dok su pobijedile Češku 84:56.

17:40 - Naše košarkašice su zauzele drugo mjesto u grupi C s omjerom 2-1. Pobijedile su Belgiju 70:55 i Tursku 64:54, dok su poražene od Slovenije 91:81.

17:36 - Za našu reprezentaciju će nastupati Milica Deura, Miljana Džombeta, Nikolina Babić, Dragana Domuzin, Marica Gajić, Nikolina Delić, Melisa Brčaninović, Nikolina Džebo, Irena Vrančić, Matea Tavić, Anđela Delić i Jonquel Jones.

17:33 - Najbolji plasman na Evropskim prvenstvima naše košarkašice su ostvarile 1999. godine kada su zauzele 10. mjesto.

17:31 - Naša selekcija je napravila veliki uspjeh i stigla među 12 najboljih ekipa na Starom kontinentu. U ovoj utakmici će naše košarkašice imati priliku ispisati historiju bh. košarke i ući među osam najboljih u Evropi.

17:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na susreta baraža za četvrtfinale Eurobasketa za žene u kojem igraju Bosna i Hercegovina i Hrvatska. Susret se igra u Strazburu, a počinje u 18 sati.