Grupa A
131

Velšani slavili i slabašne Turke doveli na prag ispadanja s Eura

E. B.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Velsa su pobijedili Tursku rezultatom 2:0 u drugom kolu grupe A Evropskog prvenstva.
Vels je zaprijetio već u 6. minuti kada je Ramsey predriblao Soyuncua i izašao sam pred golmana Turske Čakira koji fantastično brani nogom.

Otočka ekipa je nastavljala s napadima, a u 24. minuti Bale je dodao loptu do Ramseyja, koji je ponovo bio sam i neometan ispred golmana Turske, ali je šutirao preko gola.

"Treća sreća" za Ramseyja se desila u 42. minuti Bale je dubinskom loptom sjajno uposlio nogometaša Juventusa koji je ovaj put uspio matirati Čakira za 1:0.

Na početku drugog poluvremena Turci su silovito krenuli po poravnanje rezultata.

U 50. Calhanoglu je šutirao s 25 metara, ali pravo u golmana Velsa Warda. Pet minuta kasnije Demiral je nakon kornera vratio loptu u peterac, a Yilmaz neometan šutira preko gola.

U narednom napadu zaprijetili su Velšani ponovo preko Ramseyja, no Čakir je bio siguran nakon njegovog šuta.

U 61. minuti Vels je dobio priliku udvostručiti prednost iz penala, no Bale je s bijele tačke šutirao visoko preko gola.

U posljednjih pola sata Turci su pokušali na sve načine postići pogodak, no Ward je "zaključao" svoju mrežu i nije dozvolio izjednačenje. U 90+5. minuti Velšani su stigli i do drugog pogotka preko Robertsa za konačnih 2:0.

Vels je ovom pobjedom došao nakorak do plasmana u osminu finala, dok će Turcima trebati pravo čudo da to ostvare. Uz pobjedu u posljednjem kolu protiv Švicarske trebat će i da se poklope rezultati u ostalim grupama.

Rezultat: Turska - Vels 0:2 (Ramsey 42., Roberts 90+5.)

Tabela: