Euro 2020
0

Tok utakmice: Turska - Vels 0:2

K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U terminu od 18 sati igra se duel 2. kola grupne faze Evropskog prvenstva u nogometu između selekcija Turske i Velsa, a tekstualni prijenos duela iz grupe A mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.

Kraj utakmice

Turska - Vels 0:2 (Ramsey 42', Roberts 90+5')

Turska - Vels 0:2 (Roberts)

90+5' - Goooooooooooool! Bale je sjajno probio po desnoj strani, ubacio loptu za Robertsa koji pogađa za 2:0. Vels gotovo sigurno ide u narednu fazu!

90+5' - Igra se daleko od gola Turske, Vels čuva prednost i pobjedu koja ih vjerovatno vodi u narednu fazu...

90+3' - Velika šansa za Wilsona, izašao sam je sam ispred golmana Turske, ali je desni bek Čelik nekako uklizao i izbacio loptu.

90' - Još uvijek nije poznato koliko je sudija produžio meč...

90' - Samo što je krenula sudijska nadoknada došlo je do gužve u kaznenom prostoru Velsa, nakon čega su se nogometaši počeli međusobno naguravati. Sve je trajalo nekih 30 sekundi, a nakon svega je sudija pokazao žuti karton Yilmazu i Calhanogluu iz Turske te Mephamu i Daviesu iz Velsa.

87' - Odlična šansa za Tursku! Deveti korner izveo je Calhanogl, ubacio je na Demirala koji glavom šutira, ali Ward sjajno brani. Uslijedila je kontra Velsa koju je upropastio James, bila je to situacija tri na jedan.

82' - Sve žešći napadi Turske, polako svi njihovi igrači idu u napad znajući da bi poraz u ovom meču značio i vrlo vjerovatno kraj sna o osmini finala.

79' - Ramsey je sjajno uposlio Balea, on šutira glavom, ali golman Turske brani.

77' - Velšani za sada odlično postavljeni u odbrani, a ukoliko ostvare pobjedu danas, onda vrlo vjerovatno već mogu slaviti prolaz među 16 najboljih.

71' - Napad Turske preko lijeve strane, na kraju je Yilmaz glavom pokušao, ali slab je to udarac bio. Sve manje vremena za Tursku...

65' - Traži Turska šansu da se vrati u ovaj meč, ali rijetko svoje opasne napade završavaju šutevima.

61' - Promašaj! Kakav promašaj Balea, šutirao je visoko preko gola... Udarac pogledajte ovdje.

60' - Penal za Vels, Bale je srušen, a sudija Soares Dias iz Portugala pokazuje na bijelu tačku.

[TWITTER]1405216169460736010[/TWITTER]

58' - Velika šansa za Vels da postigne drugi gol, Ramsey je šutirao, ali golman Turske brani pokušaj koji je išao po sredini gola.

55' - Velika šansa za Tursku! Demiral je nakon kornera vratio loptu u peterac, tamo je sam ostao Yilmaz koji atraktivno pokušava i šalje loptu daleko preko gola. Bila je ovo idealna prilika za Turke.

Na tribinama Olimpijskog stadiona se nalazi i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan koji je sa suprugom Emine došao pružiti podršku svojim sunarodnjacimka.

54' - Žestok pritisak Turske koja svim silama traži gol za poravnanje.

50' - Calhanoglu je sada pokušao s nekih 25 metara, ali ravno u golmana Velsa koji bez problema zaustavlja ovaj pokušaj.

48' - James (Vels) je oštro ubacio, loptu niko nije dirao i na kraju je morao reagovati golman Turske koji je izbacio u korner.

47' - Žestok pritisak Turske od početka drugog poluvremena. Calhanoglu je ubacio za Undera, ali lopta odlazi u gol-aut.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. U redovima Turske odmah su napravljene dvije izmjene. Na terenu su Demiral i Yazici umjesto Yokusla i Tufana.

Prvo poluvrijeme

Turska - Vels 0:1 (Ramsey)

45' - Igrat će se još minuta sudijske nadokande.

45' - Odmah su Turci pokušali uzvratiti, ali udarac Undera je izblokiran, nakon čega iz kornera nisu uspjeli ozbiljnije ugroziti gol Warda.

Turska - Vels 0:1 (Ramsey)

42' - Gooooool! Opet sjajna akcija Balea i Ramseyja, preslikana iz 24. minute, a sada je veznjak Juventusa pogodio za 1:0 i zasluženo vodstvo Velsa! Turska u velikim problemima...

36' - Bale je oduzeo jednu loptu na centru terena, krenuo je sam prema golu Turske, ali ga je u posljednji trenutak zaustavio Soyuncu.

30' - Period nešto bolje igre Turske, ali bez prave šanse i udarca prema golu Warda.

24' - Nova velika šansa za Vels! Bale je dodao do Ramseyja, on ostaje sam i neometan ispred golmana Turske, ali šutira jako loše i šalje loptu preko gola. Bila je ovo kolosalna šansa za veznjaka Juventusa, druga u ovom meču.

17' - Drama u Bakuu, pratimo sjajan meč! Sada je Bale pokušao glavom, lopta je bila na gol-liniji, Velšani su čak tražili i penal, ali od svega nije bilo promjene rezultata. Na usporenom snimku se može vidjeti da je Soyuncu igrao rukom, ali da nije bilo nikakve namjere.

14' - Pokušava odmah i Under, ali brani golman Velsa Ward.

13' - Nova velika šansa za Vels, sada je Moore šutirao glavom nakon centaršuta Jamesa, ali lopta ide preko gola. Sjajan meč u Bakuu.

9' - Odmah šansa i na drugoj strani, Yilmaz je šutirao, ali lopta odlazi malo pored gola. Korner za Tursku, no bez veće opasnosti po gol Velšana.

6' - Velika šansa za Vels! Ramsey je izbjegao nedozvoljenu poziciju, sjajnim driblingom izbacuje Soyuncua, izlazi sam ispred golmana Turske, ali Čakir fantastično brani nogom.

1' - Počela je utakmica, Turci s tribina imaju veliku podršku i kao da igraju na domaćem terenu.

Najava

17:58 - Utakmica između Turske i Velsa ima veliku težinu za oba tima, jer bi mogla dosta toga riješiti kada je riječ o prolazu u grupi A.

Turci su doživjeli težak poraz na startu od Italije (3:0) i žele popraviti loš utisak s otvaranja šampionata. Svakako, neće im biti nimalo lako, jer je Vels uspio otkinuti bod Švicarcima u prvom kolu (1:1), čime je napravio značajan korak ka plasmanu u drugu rundu. U slučaju pobjede, Velšani bi se dodatno približili cilju i svjesni su uloga u današnjem meču.

Turska je blagi favorit, ali morat će pokazati mnogo više nego protiv Italije kako bi savladala čvrste Velšane. S druge strane, otočka reprezentacija će vjerovatno tražiti šansu iz brze tranzicije i prekida, svjesni da su Turci pod većim imperativom.

Sastavi

17:58 - Za Tursku igraju: Cakir; Celik, Soyuncu, Yokuslu, Tufan, Under, Karaman, Calhanoglu, Meras, Yilmaz, Ayhan.

Izmjene: Gunok, Bayindir, Demiral, Tokox, Yazixi, Antalyali, Kabak, Kokcu, Kahveci, Muldur, Dervisoglu.

Vels: Ward; C Roberts, Mepham, Rodon, B Davies; Allen, Morrell; Bale (C), Ramsey, James; Moore.

Izmjene: Hennessey, A.Davies, Gunter, N.Williams, Lockyer, Wilson, T.Roberts, Ampadu, Norrington-Davies, J.Williams, Brooks, Levitt.

17:58 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prijenos meča 2. kola grupe A Evropskog prvenstva između Turske i Velsa. Susret se igra u na Olimpijskom stadionu u Bakuu (Azerbejdžan) s početkom u 18 sati.