Mreža GloBe
0

Ujedinjene nacije pokreću globalnu mrežu za borbu protiv korupcije

V. K.
Na posebnoj sjednici UN usvojio važan dokument u borbi protiv korupcije (Foto: EPA-EFE)
Na posebnoj sjednici UN usvojio važan dokument u borbi protiv korupcije (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je 2018. godine UN uspostavio posebno tijelo vezano za borbu protiv korupcije, posebna sjednica Generalne skupštine UN-a protiv korupcije (UNGASS) održana je početkom juna sa pozivom na globalnu akciju borbe protiv korupcije.

Sjednica vezanu za borbu protiv korupcije otvorio je predsjednik Generalne skupštine UN-a Volkan Bozkir koji je naglasio kako je korupcija globalni problem sa kojim se moraju pozabaviti sve zemlje.

"Korupcija je globalno pitanje s kojim se jedna zemlja ili jedan akter ne mogu pozabaviti sami. Ovaj problem zahtijeva multilateralni odgovor u kojem svi sudionici moraju djelovati skupa kako bi se učinkovito borili protiv korupcije", rekao je Bozkir.

Direktorica Ureda UN-a za borbu protiv droge i kriminala Ghada Waly istakla je kako je u budućnosti potrebna jača politička volja kako bi se države izborile s problemom korupcije.

"Deklaracija UNGASS-a priznaje sveprisutno prirodu korupcije kao i potrebu za većom političkom voljom i praktičnim djelovanjem za pojačavanje bore protiv 'neprijatelja' koji ne pokazuje znakove povlačenja", rekla je Waly.

Šta donosi Deklaracija UNGASS-a?

Prema izvještaju sa posebne sjednice, Deklaracija koju su usvojile države priznaje UN-ovu konvenciju za borbu protiv korupcije kao univerzalni instrument borbe protiv ove pošasti.

"Države članice su potvrdile spremnost da se efikasnije bore protiv korupcije i nezakonitih finansijskih tokova kroz sveobuhvatan paket obaveza u oblastima prevencije, međunarodne saradnje kao i tehničke pomoći u ovom segmentu", navodi se.

Članice su također opredijelile za bavljenje temama korupcije u brojnim sferama društva što osim politike uključuje i sport te obrazovanje.

"Države se obavezuju da će se baviti temama kao što su veze korupcije i roda, korupcije i organizovanog kriminala te korupcije u sportu", navodi se.

Ključni dio ove inicijative zapravo jeste formiranje mreže GloBe koja bi državama članicama trebala predstavljati sredstvo za kvalitetnu i efikasnu borbu protiv koruptivnih djelovanja.

"Ovoj novoformiranoj mreži, Ured UN-a za borbu protiv kriminala služit će kao sekretarijat, a sama mreža ponudit će novi praktični alat institucijama za borbu protiv korupcije kako bi se nastavila agilnija prekograničnu saradnja te proaktivna razmjena informacija koja će izvesti korumpirane osobe pred lice pravde", ističe se u saopćenju.

Nakon usvajanja Političke deklaracije novoformiranog UN-ovog tijela, konkretna Mapa puta i detaljnije djelovanje organizacijei globalne mreže bit će utvrđeno na 9. Konferenciji država potpisnica deklaracije koja bi se trebala održati u Egiptu između 13. i 17. decembra 2021. godine.