Blokada nabavke Sputnika
0

Forto odgovorio Skočibušiću: Ako ostanete pri tim uslovima, Rusi će odustati od prodaje vakcina

N. V.
Siniša Skočibušić i Edin Forto (Foto: Klix.ba)
Siniša Skočibušić i Edin Forto (Foto: Klix.ba)
Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine je danas obavijestio Vladu Kantona Sarajeva i Vladu FBiH da je procedura potpisivanja Ugovora o nabavci 500.000 doza ruskih vakcina blokirano zbog neispunjenja zahtjeva. Na taj dopis odgovoreno je iz ureda premijera Edina Forte.

Vlada FBiH je donijela Zaključak 3. juna kojim se Zavodu daje saglasnost da potpiše Ugovor pod uslovom da se u ugovoru precizira rok i dinamika isporuke, utvrdi obaveza prodavca da istovremeno vrši isporuku komponente I i komponente II u istoj količini te da se kompletna isporuka izvrši u roku od 120 dana. Forto ističe da je takav ugovor nemoguće dobiti.

"Nerealnosti navedenih zahtjeva biste bili svjesni da ste sudjelovali u višemjesečnim pregovorima sa Ruskim fondom direktnih investicija (RDIF) ili da ste upoznati sa pozicijama pregovarača za nabavku vakcina na svjetskom tržištu", rekao je Forto u dopisu direktoru Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniši Skočibušiću.

Naglašava da je Vlada KS tokom pregovora sa RDIF više puta insistirala da se ugovorom preciziraju količine i dinamika isporuke vakcina, ali da je to odbijeno jer se RDIF ne želi obavezati jasnim rokovima. Ono što mogu obećati iz Ruskog fonda jeste da će u junu stići 20.000 do 30.000 doza komponente I, no do toga neće doći ukoliko ugovor ne bude potpisan zbog uslova Vlade FBiH.

Interesantno je da ni ugovor Bosne i Hercegovine sa COVAX-om nema precizirane uslove isporuke koje Vlada FBiH traži od Vlade KS da ispregovara sa Ruskim fondom.

Jedan od razloga zbog čega bi se o nabavci Sputnika V trebalo dobro razmisliti bilo je i to što je Odbor za provedbu vakcinacije protiv koronavirusa pri Federalnom zavodu za javno zdravstvo zaključio da u Federaciji BiH ne postoji velika potražnja za ovom vrstom vakcine, odnosno da građani više žele Pfizer i kinesku vakcinu.

Nejasno je kako su došli do tog zaključka s obzirom na to da Sputnik V vakcina do sada nije korištena niti nuđena u FBiH i nisu javno sprovođene nikakve zvanične ankete.

"S obzirom na besmisao argumentacije koja je dostavljena umjesto potpisanog Ugovora temeljem čega je već naredne sedmice trebala početi isporuka najmanje 20.000 doza vakcina opravdana je sumnja da je riječ o političkoj odluci da se ne ide u nabavku vakcina Sputnik V", rekao je Forto Skočibušiću.

Na kraju, Forto kaže da će Ruski fond informisati o uslovima koje zahtjeva Vlada FBiH, ali ističu da sumnjaju da će nakon toga uopšte biti pregovora.