Tema Genocid u Srebrenici
0

Rasprava o bh. entitetima u Crnoj Gori: Odbornica kazala "tzv. RS" i izazvala burne reakcije

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U Skupštini Crne Gore u toku je rasprava o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, a na momente postaje vrlo burno zbog nesuglasica među odbornicima.

Bošnjačka stranka je i predložila usvajanje Rezolucije, a njihova odbornica Kenana Strujić-Harbić naglasila je da vlast i država Crna Gora na razne načine negiraju genocid zbog čega je još važnije pozitivno glasati. Tokom svog izlaganja za entitet Republika Sprska je kazala da je takozvani što je izazvalo oštru reakciju DF-ovog poslanika Slavena Radunovića i SNP-ovog Vladimira Jokovića.

"Gospođa je u nastupu i ostrašćenosti izgovorila i jednu stvar koju ne bi smjela. Rekla je tzv. Republika Srpska. RS je entitet ravnopravan u BiH, priznat Dejtonskim sporazumom, priznat od svih u RS-u i niko nema pravo da ga naziva takozvanim", rekao je Slaven Radunović.

Na to se za riječ javio i Vladimir Joković kazavši da govor Strujić-Harbić vrijeđa srpske žrtve u isto vrijeme dok se bori za bošnjačke žrtve u Srebrenici.

"Nikad žrtve, ni mi, ni bilo ko ne smije koristiti za političke poene. Dakle RS nije takozvana i niko nema pravo da je tako zove, to je entitet sa Federacijom BiH i oni prave državu BiH i zamislite sad da ja kažem tzv. BiH ili tzv. Federacija BiH. Nemojmo to da radimo, ako hoćemo da se saosjećamo sa svojim žrtvama nemamo pravo da vrijeđamo one druge", rekao je Radunović.

Na sve to je Kenana Strujić-Harbić odgovorila da u periodu o kom je ona govorila Republika Srpska nije bila entitet zbog čega je i kazala takozvana.

"Svidjelo se to vama ili ne, tako je kako je. Tada u tom momentu do potpisivanje Dejtonskog je bila tzv RS", rekla je.

Na kraju je raspravu prekinuo Miodrag Lekić zamolivši odbornike da ne ulaze u dubinu političkog sistema Bosne i Hercegovine jer bi rasprava mogla potrajati te ih pozvao da se vrate na temu, a to je usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Rasprava o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici

Odbornik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović je istaknuo da je cilj Prijedloga rezolucije o Srebrenici suočavanje društva s prošlošću i pomirenje naroda, a pojasnio je šta sve podrazumijeva taj Prijedlog, a to je osuda crnogorskog parlamenta i priznanje da se u Srebrenici desio genocid, zabranu negiranja i umanjivanja genocida i proglašavanje 11. jula dana sjećanja na žrtve.

Iz Demokratske fronte je Jovan Vučurović pak kazao da je u pitanju provokacija kojom se satanizuje srpski narod i najavio da odbornici ove stranke neće glasati za Rezoluciju.

Odbornik Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović naglasio je da svako ko priznaje Crnu Goru mora prihvatiti i to da se u Srebrenici desio genocid, ali smatra da je usvajanje Rezolucije bespotrebno jer je Skupština prije 10 godina usvojila sličan dokument, odnosno deklaraciju.

Brako Radulović iz Pokreta za promjene kazao je kako bi glasao za rezoluciju kojom se osuđuju sve Srebrenice na ovom prostoru, ali da mu ovaj Prijedlog izgleda kao politički.

Odbornica Građanskog pokreta URA Suada Zoronjić je istakla da je uvijek pokazivala solidarnost sa žrtvama genocida u Srebrenici.

"Mnogi još uvijek nisu pronađeni u masovnim grobnicama, nisu identifikovani i ne zna im se čak ni mezar. Ne postoji način da se ublaži bol za izgubljenim sinovima i muževima i da se zaboravi miris amonijaka koji je prodirao iz masovnih grobnica, da se umanji patnja žena čije su suze presušile, zato danas pozivam sve one koje manipulišu žrtvama genocida kako bi stekli jeftine političke poene da prestanu sa takvim manipulacijama, da ne otvaraju bolne ratne rane i ne stvaraju razdor u društvu jer Srebrenica nikada nije bila niti će biti moneta za potkusurivanje", kazala je Zoronjić.

Ona je dodala da je BS kao koalicioni partner DPS imala dovoljno vremena da usvoji jednu ovakvu rezoluciju.