Reagovala na objavu
245

Kosor opomenula Michela: U Srebrenici je počinjen genocid, a ne samo masakr

A. B.
Jadranka Kosor (Foto: I. Š./Klix.ba)
Jadranka Kosor (Foto: I. Š./Klix.ba)
Jučerašnja konačna presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću izazvala je brojne reakcije pa je tako i bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor reagovala na izjavu Charlesa Michela, predsjednika Evropskog vijeća, nakon njegove objave na Twitteru.
Naime, Michel je jučer na Twitteru napisao da pozdravlja odluku Suda u Hagu da Mladića konačno osudi na doživotnu kaznu zatvora.

"Konačna presuda Međunarodnog suda u slučaju protiv Ratka Mladića još je jedan važan korak u pružanju pravde žrtvama. Pomoći će nam svima da bolnu prošlost ostavimo iza sebe i da budućnost stavimo na prvo mjesto", naveo je Michel uz oznaku "masakr u Srebrenici".

Upravo ta oznaka "masakr" bila je povod Jadranki Kosor da reaguje i opomene Michela.

"Ono što se dogodilo u Srebrenici bio je genocid, a ne samo 'masakr', dragi Charles Michel!", napisala je Kosor na njegovu objavu.

Kosor je, inače, jučer odmah nakon presude Mladiću reagovala naglasivši da je svaka kazna za njega nedovoljna kako za pravdu tako i za istinu.

Mladić je jučer pred sudom u Hagu osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida, zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

On je kriv za 10 od 11 tačaka optužnice. Oslobođen je samo po tački 1, kao i u prvostepenoj presudi, koja se odnosi na optužnicu za genocid u Prijedoru, Sanskom Mostu, Kotor Varoši, Ključu, Vlasenici i Foči.

Zločinac Ratko Mladić ima 78 godina, a u narednim mjesecima bit će poznato u kojem zatvoru će provesti ostatak života, a do tada će ostati u pritvorskoj jedinici u Hagu.