Uzbudljivo finale
413

Chelsea pobijedio City i drugi put osvojio Ligu prvaka

E. B.
(Foto: EPA-EFE)
Chelsea je u večerašnjem finalu Lige prvaka pobijedio Manchester City rezultatom 1:0 i drugi put postao prvak Evrope.

Susret je odigran na stadionu Dragao u Portu pred 14.110 gledatelja. Na prve prilike smo čekali desetak minuta, a onda smo u samo 60 sekundi vidjeli tri velike prilike.

Najprije je Ederson je sjajno pronašao Raheema Sterlinga koji je krenuo sam prema golu Chesleaja, ali se spetljao i golman Edouard Mendy je uspio intervenisati. Na drugoj strani Kai Havertz je uposlio Timu Wernera koji je upropastio veliku šansu i šutirao u blok igrača Cityja, a iz kontre Sterling je sjajno ubacio u peterac, ali u posljednji trenutak Ben Chilwell je intervenisao i otklonio opasnost.

U 14. minuti ponovo je Werner bio u šansi. Chilwell je uposlio Nijemca koji je sa desetak metara mogao da bira gdje će šutirati, ali je odabrao uputiti loptu pravo u Edersona i upropastio stopostotnu šansu.

U 27. minuti City je imao stopostotnu priliku. Kevin De Bruyne je maestralno pronašao Phila Fodena koji je bio na desetak metara od gola, ali je oklijevao sa šutem i Antonio Rüdiger je uspio izblokirati njegov udarac.

Chelsea je stigao u vodstvo u 42. minuti. Mason Mount je poslao sjajnu dubinsku loptu, a Havertz dribla Edersona i šalje loptu u gol za 1:0.

Od početka drugog poluvremena City je napadao i pokušavao stići do izjednačenja, a veliki udarac njihovim ambicijama se desio nakon sat vremena kada je De Bruyne morao napustiti igru nakon što ga je povrijedio Rüdiger.

Napadi Građana su ostavili mnogo prostora za kontre londonskoj ekipi, a jedna je kulminirala stopostotnom prilikom za rezervistu Christiana Pulisica koji je u 73. minuti izašao sam na Edersona, prebacio loptu preko njega, ali je lopta otišla dva metra pored gola.

City je uzaludno pokušavao stići do izjednačujućeg pogotka kojim bi susret odveo u produžetke, te je Chelsea nakon 2012. godine sasvim zasluženo ponovo stigao do titule osvajača Lige prvaka.