Kuhar svjetskog ranga
390

Edin Džemat je usred pandemije otvorio restoran u Sarajevu: Fast food ne mora značiti da je nešto loše

Klix.ba
Edin Džemat (Foto: T. S./Klix.ba)
Edin Džemat (Foto: T. S./Klix.ba)
Kuhar Edin Džemat prije dva mjeseca otvorio je restoran "Šah Mat Burger" u Sarajevu, koji je ubrzo postao omiljeno mjesto ljubitelja brze hrane. S njim smo razgovarali o popularnosti ove vrste hrane, kao i o planovima za budućnost.

Džemat je diljem svijeta odavno prepoznat kao profesionalac u svom poslu. Kako kaže, ljubav prema kulinarstvu se pojavila još u tinejdžerskim godinama. Rođen je u Prozoru, gdje je živio do 11. godine, a sada živi u Švedskoj.

"U srednjoj školi smo jednom sedmično imali čas kuhanja, a učiteljica mi je rekla kako smatra da bih se trebao baviti ovom profesijom. Tada je ona posadila neko zrno. Niko u mojoj porodici ne radi s hranom, prvi sam koji se odlučio za ovaj korak", priča nam ovaj uspješni Bosanac.

Popularnost kuhara u posljednjem desetljeću je znatno porasla. Javnost ih smatra poznatim ličnostima. Džemat ističe kako se kuharstvu treba u potpunosti posvetiti.

"Ovo je vrlo komplikovana branša. Bavimo se kvalitetom i okusom hrane te njenom uslugom. Veoma je teško kvalitetno balansirati ove stvari. Kuhari su u prošlosti bili radnička klasa. Sada se to u potpunosti promijenilo. U posljednjih deset godina kuhari su postali poput nekih rock zvijezda. Učestvuju u televizijskim emisijama, pozivaju ih svuda i rade na interesantnim mjestima. Kuharstvo traži specifičan način života, odnosno lifestyle. Ono nije posao u klasičnom smislu te riječi", govori.

Edin Džemat (Foto: T. S./Klix.ba)
Edin Džemat (Foto: T. S./Klix.ba)

Radio je u mnogim restoranima, od New Yorka do Pariza. Naročito zadovoljstvo mu je predstavljao rad u restoranu "Noma" u Kopenhagenu, koji je pet godina nosio titulu najboljeg restorana u svijetu. Kuhao je za mnoge poznate ličnosti, a neke od njih su: Bill Gates, Elton John, švedski kralj i kraljica i brojni drugi.

"Imao sam svoje restorane koji su na visokom nivou (tzv. luxury restorane) i time sam se bavio 15 godina. Dođe neko vrijeme kada ponestane energije i povučeš se. Želio sam napraviti kvalitetan burger", kaže.

U martu ove godine otvorio je "Šah Mat Burger" u kojem se prodaje isključivo fast food. Pomenuti objekat otvorio je s kolegom Almirom Mukačom, koji ga vodi dok je Džemat van granica BiH. Mnogi se pitaju da li je ovakav način ishrane zdrav. Međutim, ovaj talentovani kuhar naglašava kako je u njegovom restoranu naglasak na kvalitetu.

"Fast food ne mora nužno značiti da je nešto loše. Ona jeste brza hrana, ali je i kvalitetna. Osnova svakog burgera su kvalitetni sastojci. Tako i mi za svoje burgere koristimo većinom domaće dobavljače kojima smo veoma zadovoljni i koji su odgovorili svim našim ne tako jednostavnim zahtjevima. Međutim, nije dovoljno imati samo kvalitetne sastojke. Morate imati mnogo znanja i iskustva kako biste postigli to da se okusi izbalansiraju i koristiti tačne količine svakog sastojka. Već dugo sam planirao otvoriti nešto u Bosni i Hercegovini i zaposliti 10-15 ljudi. Želio sam to uraditi radi sebe, da imam razlog da dođem. Želio sam vratiti nešto svojoj državi", priča.

Njihovi burgeri su različiti i po tome što sve proizvode sami i na taj način kontrolišu kvalitet svakog hamburgera pojedinačno. Iako je restoran počeo raditi u nimalo zahvalnoj situaciji s obzirom na pandemiju koronavirusa, zadovoljan je odzivom kupaca. U BiH ima mjesta kako za tradicionalnu hranu tako i za onu koja se smatra "modernijom".

"Otvorili smo u najgore doba, u pandemiji. Vjerujemo u naš proizvod i volio bih da Sarajevo bude jedan fantastičan 'burger grad'. Tu nismo samo mi, već i naše kolege konkurenti. Želimo da nas što više otvara restorane. Sarajevo i BiH rastu turistički te moramo širiti uslugu. Imamo fantastične ćevape, pite i aščinice, ali mislim da ima mnogo prostora i za burgere, falafele, azijsku hranu i slično", govori.

Prema njegovom mišljenju, BiH postepeno na tanjir počinje stavljati više povrća u odnosu na prije, što je pozitivna promjena.

"I BiH ide ukorak s Evropom kada je riječ o hrani. Još uvijek jedemo velike količine mesa, ali mislim da počinjemo dodavati malo više povrća na tanjir. To primjećujem i po restoranima. Ne moramo uvijek jesti pola kilograma mesa. Mi u BiH imamo fantastično povrće, jer je klima povoljna za uzgoj", kaže.

Otkrio je i da se "Šah Mat Burger" uskoro planira proširiti na dvije lokacije.

"Restoran smo otvorili iz ljubavi. Hoćemo da zaposlimo i vjerujemo u ovo. Veoma mi je drago što su ljudi iz Sarajeva i drugih dijelova BiH odlično prihvatili naš proizvod. Želimo početi raditi i na jednoj od olimpijskih planina u okolini Sarajeva i u Tuzli", zaključuje Džemat.