Politički spinovi
9

Federalna i državna vlast neuspjeh u direktnoj nabavci vakcina kriju iza COVAX-a i EU

B. R.
Federalna i državna vlast još nisu uspjele kupiti vakcine direktno od proizvođača (Foto: I. Š./Klix.ba)
Federalna i državna vlast još nisu uspjele kupiti vakcine direktno od proizvođača (Foto: I. Š./Klix.ba)
Tvrdnja vlasti u Bosni i Hercegovini da su zaslužne za nabavku vakcina protiv koronavirusa preko globalnog mehanizma COVAX je djelomično tačna. Ključnu ulogu u funkcionisanju ovog mehanizma imaju bogate države.

Vladajućima, prije svega na državnom nivou i u Federaciji BiH, se opravdano spočitava to što nisu uspjeli kupiti vakcine direktno od nekog proizvođača. Na kritike odgovaraju uvjeravanjem da su uspjeli kupiti vakcine preko COVAX-a i da su ih osigurali preko Evropske unije.

Ovo je izgovor, a koji to nije, i za federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića, koji je kadar Hrvatske demokratske zajednice. Njime se poslužio u nedavnoj žustroj reakciji na neodgovarajuće djelovanje u nabavci vakcina.

"Vlada FBiH je uspjela nabaviti vakcine preko mehanizma COVAX i preko mehanizma Evropske komisije. To su sve vakcine koje su plaćene i koje su nabavljene. Moderno je kritizirati vladu. Mogli ste jučer (op. a. 5. maja) poslušati predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koji je izričito pohvalio rad vlade", poručio je Mandić, koji je među najodgovornijima za neadekvatnu reakciju tokom pandemije u ovom entitetu.

Istina je da je Federacija BiH, kao i Republika Srpska, izdvojila novac za nabavku preko COVAX-a, koji nije funkcionisao nedugo nakon što su se počele odobravati vakcine protiv koronavirusa. Bosna i Hercegovina je preko ovog mehanizma naručila više od 1.200.000 doza vakcina, a sama Federacija je za tu svrhu platila više od 14 miliona KM.

No, vakcine preko COVAX-a ne bi bile osigurane da veći dio novca nisu uplatile bogate države. Dakle, siromašnije države poput Bosne i Hercegovine su uplatile samo dio novca. To je jasno i na osnovu onoga što je navedeno na web stranici Evropskog vijeća.

"Kako bi pomogla siromašnijim zemljama širom svijeta, Evropska unija je također doprinijela COVAX-u, globalnoj inicijativi za osiguravanje ravnopravnog i pravednog pristupa sigurnim i djelotvornim vakcinama. Do decembra 2020. doprinos Evropske unije COVAX-u dosegao je 500 miliona eura. Početkom 2021. dodijeljeno je dodatnih 500 miliona eura, čime je potvrđena donacija Evropske unije COVAX-u u ukupnom iznosu od milijardu eura. Svojim doprinosom EU nastoji milionima ljudi, neovisno o prihodu, širom Afrike, Azije, Kariba i Pacifika te evropskog istočnog i južnog susjedstva olakšati pristup vakcini protiv koronavirusa", obrazložili su u Evropskom vijeću.

Mehanizam EU, koji je spomenuo ministar Mandić, zove se EU4Health. Na web stranici Delegacije EU u Bosni i Hercegovini je jasno da je mehanizam zapravo donacija EU, a ne nabavka - kupovina vakcina.

"Evropska komisija i Austrija najavile su danas sklapanje sporazuma o isporuci vakcina protiv koronavirusa za Zapadni Balkan. Evropska komisija finansira 651.000 doza vakcina proizvođača Pfizer/BioNTech koje će biti distribuirane uz podršku Austrije", naglasili su u Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini, a isporuke vakcina iz unije su počele.

Jasno je da se federalna i državna vlast zbog neuspjeha u kupovini vakcina direktno od proizvođača pokušavaju sakriti iza onih koji su bili presudni da Bosna i Hercegovina dobija koliko-toliko vakcina.

Za ponoviti je da su spomenuti mehanizmi, prije svega COVAX, bili nefunkcionalni jer je prvobitno svaka država nastojala što prije dobiti vakcine ne čekajući na COVAX.

U međuvremenu, ni federalna, ni državna vlast nije uspjela kupiti vakcine direktno od proizvođača. Nijedna od nekoliko najava vlasti FBiH da će se to desiti još se nije ostvarila. S druge strane, Republika Srpska je uspjela direktno nabaviti vakcine iz Rusije i Kine.