Izdajnici i antisrbi
198

Dodik: Opozicija želi sahraniti Republiku Srpsku, pa ćemo onda sami sebi dolaziti na četrdeset dana

S. M.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik optužio je opoziciju u entitetu Republika Srpska da žele "sahraniti" RS, osporio nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH, pozvao na povratak izvornom Dejtonu i upozorio Bošnjake da će platiti cijenu "zarobljavanja" RS-a.

Govoreći o političkoj poziciji Republike Srpske u Bosni i Hercegovini rekao je da su visoki predstavnici i Bošnjaci željeli na jedan "argontan i bezobrazan" način da je zarobe i razvlaste i time dovedu u poziciju da izgubi nadležnosti.

"Ali nisu računali na njen žestok i institucionalni otpor i s toga će morati da plate cijenu svega toga. Cijena može da bude plaćena i ona je minimalna, a to je da se vratimo na slovo Dejtona i da o tome svemu razgovaramo", rekao je Dodik za RTRS.

On smatra da institucije Bosne i Hercegovine ne mogu biti jedino mjesto donošenja odluka i da to nije predviđeno Dejtonom.

"Takav pristup je neodrživ i predstavlja kršenje sporazuma. Ustav BiH se ne može mijenjati ako o tome ne postignu saglasnost strane, RS-a i FBiH, odnosno tri konstitutivna naroda. Parlamentarna skupština BiH je tek formalnost i ona samo može da proglasi takav sporazum i formalizuje ga. Parlamentarna skupština BiH nije mjesto rasprave i odlučivanja o bilo čemu što se strane nisu prethodno dogovorile", rekao je Dodik, te dodao, da je uzdizanje Parlamentarne skupštine čisto pravno nasilje međunarodne zajednice, da bi udovoljili Bošnjacima u BiH.

Osim toga, Dodik je govorio o suštinskom značenju samog naziva najvišeg državnog zakonodavnog tijela "Parlamentarna skupština", pitajući se zašto se ne zove "samo skupština ili samo parlament".

"Razlika između zvaničnog naziva i onog drugog ili trećeg je i formalna i suštinska. Parlamentarna skupština BiH je u stvari skup skupština, skup entiteta i tri naroda, u kojoj se na kristalno jasan način izražavaju volje i stavovi entiteta i naroda. Mi smo u Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH pristali na Parlamentarnu skupštinu. Bilo bi interesantno da pravnici razmotre ovo pitanje. Uvjeren sam da bi zaključak te rasprave bio da se i na ovom pitanju krši Ustav BiH i da Parlamentarna skuptina BiH nije mjesto ni za šta, a posebno za promjenu Ustava" istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Opoziciju u RS je optužio za "antisrpstvo" i naglasio da su SDS i PDP, a odnedavno i DNS, uvijek na strani Sarajeva, a nikad na strani Banjaluke.

"Takvo ponašanje se jedino može nazvati izdajom. Oni su okorjeli izdajnici i najviše im smeta Republika Srpska, a srpski narod smatraju nedostojnim i glupim jer ne prihvata i ne podržava njihovu politiku izdaje, politiku izdaje srpskog naroda. Oni su grlati predstavnici Sarajeva i stalno upotrebljavaju argumentaciju Sarajeva, ne žele jedinstvo u Republici Srpskoj, udružuju se sa opozicijom iz Sarajeva pripremajući konačnu sahranu Republike Srpske. Zato bi eventualna pobjeda SDS, PDP i DNS bila dan sahrane Republike Srpske i dan njene prodaje i predaje Sarajevu. Preostaje poslije samo da sami sebi dođemo na četrdeset dana", rekao je Dodik.

S tim u vezi istakao je da je on "zaklet" Republici Srpskoj i srpskom narodu u cjelini i da je potrebno spriječiti izdaju opozicije.