Treći dan relija
11

Klix.ba na Croatia Rallyju: Ogier pobjedio sa nevjerovatnih 0,6 sekundi prednosti

E. Z.
(Foto: E. Z./Klix.ba)
Nakon tri dana izuzetno teškog i zahtjevnog takmičenja posada Sébastien Ogier i Julien Ingrassia danas su popodne ušli u historiju pobjedom na prvom hrvatskom reliju koji se računao za FIA Svjetski Šampionat u reliju.

U dramatičnom finišu Wolf Power Stagea, Ogier je ipak ostao ispred svog timskog kolege Elfyna Evansa i to za samo 0,6 sekundi, što je prilično nevjerovatno nakon svih dešavanja i vožnji kroz prethodna tri dana takmičenja. Također, nije daleko bila ni posada Thierry Neuville / Martijn Wydaeghe U Hyundaiju i20 Coupe WRC sa samo 8,1 zaostatka za pobjednicima.

Uprkos oštećenjima na desnoj strani svog Yarisa WRC-a nakon saobraćajne nesreće u saobraćaju na putu prema brzinskom ispitu SS17, Ogier je zadržao vodstvo i upisao važnu pobjedu.

Iako je u jednom trenutku izgledalo da je Evans imao dovoljno dobar tempo za pobjedu pred sami kraj napravio je grešku i proklizao što ga je koštalo 4,5 sekunde na tom brzinskom ispitu, te je na kraju ukupan poredak relija završio sa samo 0,6 sekundi zaostatka.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

"Izgleda da je zaista bilo neizvjesno do posljednjih metara", rekao je Ogier, koji se na vrh poretka WRC-a pomaknuo za osam bodova. “Možda nam je posljednja greška Elfyna donijela pobjedu, ali tokom vikenda cijela je ekipa napravila nevjerovatan posao. Naravno, emocije za nas sada su super jake, ovo je bio ludi tobogan za nas ovog vikenda od probijanja gume na početku relija do udesa jutros. Iskreno, bio sam zadovoljan što sam uopšte nastavio trku, a posebno kada smo na kraju uspjeli i pobijediti. Rekao sam 'izvini' Elfynu, jer je i on odradio nevjerovatan posao, a kad ste odradili tako blizu, potreban vam je samo jedan pobjednik. Bio je vrlo blizu da učini isto ovog vikenda. Ali, jako sam sretan zbog cijelog tima, Toyota je bila nevjerovatna ovog vikenda, a to nam donosi puno bodova. Automobil je bio nevjerovatan. Čestitam vam svima."

Evans je rekao: „Taj zadnji zavoj, naišao sam na pijesak i potpuno promašio sljedeći zavoj, tako da sigurno tamo nije sve izgubljeno, ali kažem da je tu nestala jedna sekunda. Šteta, ali bila je to velika borba cijeli vikend i kapa dole Sebu za tu posljednju fazu. Sljedeći put."

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

Nakon što je uhvatio treće podijumsko mjesto na na Croatia Rallyju i nakon njegovog uzvrata tokom subote popodne, Neuville je rekao: "Jako sam forsirao, ali preskočio sam jedan zavoj i tu sam izgubio sigurno tri sekunde. Ali trudili smo se, trudili smo se najbolje što možemo. Sve vrijeme sam bio apsolutno na granici automobila, pokušavajući uživati, što smo očito i učinili. Martijn je dobro obavio posao, suvozačima nije bilo lako. Ali sretni smo što smo ovdje."

Prvi Croatia Rally koji se bodovao za Svjetski reli Šampionat tako je iza nas, te se može reći da su organizatori zaista odradili nevjerovatan posao. Iako su posade imale pune ruke posla na vrlo teškim brzinskim ispitima mislimo da je ovo bio rally za uživanje, kako za mnogobrojnu publiku tako i za WRC timove. Mi smo sigurno uživali gledajući najbrže reli vozače na svijetu, a istovremeno smo uspjeli za novi Hyundai i20 napraviti "vatrenu" premijeru. Iako nije bilo lako pratiti tempo relija i probijati se kroz gužvu naš "reli automobil" je također odradio "lavovski" posao. Detaljne utiske o novom Hyundaiju i20 uskoro ćete čitati u našem testu.