Na tri lokacije
170

Završne pripreme Oružanih snaga BiH za vježbu "Brzi odgovor 21"

D. Be.
Oružane snage BiH realiziraju završne pripreme za predstojeću bilateralnu vježbu s Oružanim snagama SAD-a "Brzi odgovor 21" ("Immediate Response 21").

Vježba "Brzi odgovor 21" realizirat će se u drugoj polovini maja 2021. u sklopu multilateralne vježbe "Branilac Evrope 21" ("Defender Europe 21"), a u organizaciji američke Komande kopnenih snaga za Evropu i Afriku (USAEUR-AF).

Vježba "Brzi odgovor 21" je glavni događaj u 2021. godini iz oblasti obuke za Oružane snage Bosne i Hercegovine, a provodit će se na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč te na lokaciji kasarne i aerodroma "Dubrave".

"Drago mi je što Oružane snage BiH učestvuju u ovoj međunarodnoj vježbi. Savremene prijetnje zahtijevaju zajedničke napore i odgovor više zemalja. Ponosni smo da je Bosna i Hercegovina sa svojim Oružanim snagama dio vježbovne operacije", izjavio je povodom vježbe ministar odbrane BiH Sifet Podžić te dodao: "Posebno se zahvaljujem našim prijateljima iz SAD-a na pomoći i saradnji u pripremi i izvođenju ove vježbe".

Oružane snage BiH će u vježbi učestvovati s oko 500 pripadnika iz sastava Bataljonske grupe lake pješadije - deklarisane jedinice po NATO-ovom Konceptu operativnih sposobnosti, dok će Oružane snage SAD-a učestvovati kopnenim i zračnim komponentama s više od 700 pripadnika.

"Oružane snage BiH i SAD-a rade na zajedničkim rješenjima za unapređenje regionalne stabilnosti i sigurnosti. Ovom vježbom unapređujemo partnersku saradnju sa SAD-om i NATO partnerima te nastavljamo razvijati interoperabilnost i sposobnost za izvođenje operacija, to jeste da u realnom vremenu i međunarodnom okruženju realiziramo dodijeljene zadatke", istakao je načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović.

Tokom realizacije vježbe će biti poduzete sve propisane higijensko-epidemiološke mjere u cilju sprečavanja širenje virusa COVID-19.