Junak i gospodin
1.5k

Građani se s bolom opraštaju od Divjaka: Hvala ti na svemu, predobri čovječe!

G. M.
Brojni građani BiH na društvenim mrežama se opraštaju od heroja BiH, generala Jove Divjaka.

"Dragi čika Jovo, junak naše ulice! Neka ti je vječna slava i hvala, predobri čovječe", napisao je muzičar Damir Imamović.

"Uvijek iza mojih leđa, uvijek uz mene. Generale, slomile me vijesti. A još nedavno Vaša zadnja poruka na Viber. Govorili ste mi - stojim kao i Ti, i ne dam se bolešćuri. Ali nitko nije stajao kao Vi. Hrabar i uspravan do kraja. Hvala na svemu, Učitelju. Vole Vas Goran i Marta", objavila je ambasadorica BiH u Češkoj Martina Mlinarević.
"Veoma sam tužan zbog vijesti o smrti velikog Jovana Divjaka. Pravi junak i gospodin, divan čovjek", napisao je britanski historičar Marko Attila Hoare.
Glumac Adnan Hasković podsjetio je da je Jovo "volio svoju Bosnu i Hercegovinu, sve njene narode, sve ljude a posebno mlade o kojima je predano vodio brigu, pružao nesebičnu pažnju i znanje, na jedan jedinstven i samo njemu svojstven način..."

"Bio je svjetski šarmer, šmeker, uvijek nasmijan, svestran, volio knjige, izložbe pozorište, film", napisao je Hasković.

"Otišao je general Divjak, imponirao je svojim aristokratskim držanjem časti, znanjem i obrazovanjem, spremnošću da stane na stranu slabijeg i da izabere pravednu stranu. Volio je umjetnost i cijenio znanje. Nedostajaće mi naši susreti, razgovori za pamćenje. Počivaj u miru dragi Jovo!", napisao je režišer Dino Mustafić.
"Ode nam i naš Jovo Divjak...ljudina...priznajem da plačem...hvala ti za prijateljstvo...", kazao je glumac Nermin Tulić.
"Tužne vijesti iz Sarajeva. Jovan Divjak je preminuo. Predstavljao je hrabrost da se djeluje na temelju uvjerenja i vrijednosti", napisao je profesor Florian Bieber.