Sud u Minneapolisu
10

U SAD-u počelo suđenje policajcu Dereku Chauvinu koji se sumnjiči za ubistvo Georgea Floyda

V. K.
Branilac i Derek Chauvin (Foto:Screenshot) (Foto: EPA-EFE)
Branilac i Derek Chauvin (Foto:Screenshot) (Foto: EPA-EFE)
Dugo najavljivano suđenje bivšem američkom policajcu Dereku Chauvinu koji je učestvovao u hapšenju Georgea Floyda u maju 2020. godine, počelo je danas na sudu u Minneapolisu iznošenjem uvodnih riječi odbrane i tužilaštva.
Chauvin, koji je učestvovao u hapšenju Georgea Floyda u maju 2020. godine, a koji se tereti za ubistvo drugog stepena, već ranije se tokom procesa izjasnio da nije kriv za smrt Afroamerikanca.

Prema informacijama američkih medija, ukoliko se dokaže da su Chauvinovi postupci za koje se tereti na sudu doveli do smrti Georgea Floyda, ovaj bivši policajac mogao bi se suočiti sa kaznom zatvora i do 40 godina.

Advokat porodice Floyd prije suđenja (Foto: EPA-EFE)
Advokat porodice Floyd prije suđenja (Foto: EPA-EFE)

Prije početka suđenja, ispred suda su se okupili prijatelji i porodica preminulog Floyda, a advokat porodice izjavio je kako svi prolaze kroz težak period, ali da su na današnje suđenje stigli po konačnu pravdu.

Nakon iznošenja uvodnih razmatranja o tome kako će suđenje izgledati, tužilac Jerry Blackwell prvi je uzeo riječ na suđenju bivšem policajcu.

"Šta znači imati čast i nositi policijsku značku? To je mala značka koja sa sobom nosi veliku odgovornost. Dokazat ćemo da je 25. maja 2020. godine Derek Chauvin izdao ovu značku i upotrijebio prekomjernu silu", naveo je Blackwell.

Tužilac je također naveo kako će tokom postupka biti pozvan niz policajaca koji će svjedočiti u ovom slučaju, a da na suđenju će se naći i slučajni prolaznici koji su se tog dana zadesili na mjestu zločina.

Advokat Chauvina Eric Nelson u prvom izlaganju naglasio je kako se sud mora voditi razumom, a ne emocijama u ovom slučaju. Također, Nelson je rekao kako je ovaj slučaj zahtijevao iščitivanje nekoliko hiljada dokumenata. Advokat je u uvodu istakao kako je Chauvin radio svoj posao u sklopu nadležnosti koje ima.

"Saznat ćete da je Derek Chauvin radio upravo ono za šta je bio obučen tokom svoje karijere koja je trajala 19 godina. Upotreba sile nije najpopularnije rješenje ali je nužan dio policijskog rada," rekao je Nelson tokom svoje uvodne riječi.

Podsjetimo, nakon hapšenja Afroamerikanca Georgea Floyda, ljekari u Minneapolisu konstatovali su smrt nakon čega su počele javljati informacije kako su upravo postupci policajaca prilikom hapšenja doveli do smrti Floyda.

Snimak koji se kasnije pojavio u javnosti, jasno je pokazao kako je prilikom hapšenja, policajac Chauvin gotovo devet minuta koljenom pritiskao vrat Floyda što je dovelo do srčanog udara.

Nakon objavljenog snimka, pokrenuti su brojni protesti za prava Afroamerikanaca širom SAD-a ali i Evropke, a protesti su iznjedrili i pokret "Black Lives Matter" koji je vremenom u SAD-u dobijao sve više pristalica.