"Ne mogu disati"
42

Objavljen uznemirujući snimak nastao malo prije smrti Georgea Floyda, molio da ga ne ubiju

B. R.
"Uredu, gospodine pozorniče. Molim vas, nemojte me ubiti. Molim te, čovječe" - riječi su Afroamerikanca Georgea Floyda malo prije nego što će biti ubijen. To se može vidjeti na uznemirujućem videozapisu snimljenom policijskom kamerom.

Videozapis je snimljen kamerom koju policajci nose na svojim uniformama, piše američki Huff Post. Nastao je u trenutku kada je policajac prišao Floydu koji je bio u automobilu. Jedan policajac je pištolj uperio u Floyda koji je kazao da mu je majka preminula.

"Čovječe, upravo sam izgubio majku. Molim vas, nemojte me ubiti. Molim vas, pozorniče", rekao je.

On se izvinjavao policajcima koji su mu psovali.

"Stavi svoje je ruke ovdje. Isuse Kriste, stavi svoje je ruke na volan", naredio mu je policajac.

U trenutku kada su policajci Floyda pokušavali uvesti u njihovo vozilo upozoravao ih je da je klaustrofobičan. Tada su ga primorali da legne na tlo. Zatim je policajac Derek Chauvin stavio koljeno na njegov vrat. U tom položaju ga je držao osam minuta i 46 sekundi. Floyd mu je govorio: "Ne mogu disati".

Prolaznici su molili druge policajce da nešto urade, ali su oni to odbili. Ubrzo je Floyd preminuo. Nakon njegovog ubistva 25. maja uslijedili su veliki antirasistički protesti u cijelom svijetu. Protesti su najintenzivniji i najbrojniji bili u Sjedinjenim Američkim Državama.