Veliki interes
180

U Srbiji se vakcinišu i građani Hrvatske, kao i drugih država u regiji

B. R.
Dugi redovi za vakcinaciju u Beogradskom sajmu (Foto: EPA-EFE)
Dugi redovi za vakcinaciju u Beogradskom sajmu (Foto: EPA-EFE)
Bosanci i Hercegovci nisu jedini koji se vakcinišu protiv koronavirusa u Srbiji. To čine i stanovnici drugih država bivše Jugoslavije, a među kojima je i Hrvatska.
Web izdanje lista "Glas Istre" je izvještavalo o mladiću iz Pule koji se prijavio za vakcinisanje ne želeći čekati na vakcinisanje u matičnoj državi.

Prijavio se za vakcinisanje stranaca u Novom Sadu i sljedećih 25 dana nije dobio odgovor. To se desilo 25. dan od prijave kada mu je poručeno da se može vakcinisati već sutra. Dakle, čekao je manje od mjesec dana, dok se u Hrvatskoj znatno duže čeka.

U odgovoru mu je naveden tačan termin i mjesto vakcinisanja. Međutim, odustao je od toga jer se nije mogao organizovati za odlazak u Srbiju u kratkom vremenu. Kako je kazao za spomenuti list, morao je navesti lične podatke, a mogao je izabrati lokaciju vakcinisanja i izabrati kojom će se vakcinom vakcinisati.

Kako prenose regionalni mediji, u Srbiji se vakcinišu Crnogorci i Makedonci.

Podsjećamo, da je sve više građana Bosne i Hercegovine koji su se vakcinisali u ovoj susjednoj zemlji. Zbog toga su danas zabilježene velike gužve na granici između Bosne i Hercegovine i Srbije.

To je posljedica neuspjeha Bosne i Hercegovine u nabavci vakcina. Slična ili malo bolja situacija po ovom pitanju je i u drugim državama. S druge strane, Srbija je među vodećim zemljama svijeta po broju vakcinisanih.

U međuvremenu je direktor Kancelarije za e-upravu Mihailo Jovanović pozvao državljane Bosne i Hercegovine putem našeg portala da od sutra ne dolaze na vakcinaciju u Beograd ako ranije nisu dobili potvrdu termina.