Oštre kritike
1.7k

Ivana Marić na udaru javnosti zbog videosnimka u kojem kaže da su Bošnjaci izmislili ime

Klix.ba
Nakon što smo objavili da je analitičarka Ivana Marić kandidatkinja Naše stranke za dogradonačelnicu Sarajeva, na društvenim mrežama se nižu različiti komentari, a "isplivao" je i njen problematičan videosnimak koji je naišao na masovne osude.
Zapis je nastao na konferenciji u Londonu i objavljen je 2018. godine, a Marić je tada govorila o prilikama u Bosni i Hercegovini i narodima koji u njoj žive.

[TWITTER]1368657861371437061[/TWITTER]

Objašnjavajući da u BiH postoji sukob tri naroda/tri vjere kazala je kako su katolici uglavnom Hrvati, pravoslavci uglavnom Srbi, a za pripadnike islamske vjeroispovijesti u BiH je kazala da su sami sebe nazvali Bošnjacima kako ne bi bili "samo muslimani", odnosno da su izmislili ime.

[TWITTER]1368676382235127809[/TWITTER]

"To je nešto novo što su oni otkrili kako bi imali nešto, ne samo muslimani", rekla je ona na engleskom jeziku pred stotinjak ljudi iz cijelog svijeta.

Videosnimak je sada postao viralan na društvenim mrežama gdje joj mnogi korisnici upućuju kritike zbog stava.

Ovim povodom smo je i kontaktirali kako bi imala priliku da objasni zbog čega je ovo rekla, no nije se odazvala na naš poziv.

Naša stranke je predložila Ivani Marić da bude dogradonačelnica Sarajeva što je ona i prihvatila, a s obzirom na to da Četvorka ima većinu u Gradskom vijeću, velika je vjerovatnoća da bi na konstituirajućoj sjednici mogla biti i izglasana.

Kako saznajemo, osim Ivane Marić, za drugog dogradonačelnika, iz reda Bošnjaka bit će predložen Haris Bašić iz Naroda i pravde, a iz ove stranke bi trebao biti i predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović.