Posljednji ispraćaj
7

Milan Bandić sahranjen na zagrebačkom Mirogoju, ispratile ga hiljade ljudi

V. K.
Bandić preminuo u 66. godini života(Foto: Robert Anic/PIXSELL)
Bandić preminuo u 66. godini života(Foto: Robert Anic/PIXSELL)
Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić ukopan je danas nešto poslije 13 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj, a na posljednji počinak ispratilo ga je nekoliko hiljada ljudi uz brojne zvanice iz političkog i kulturnog svijeta Hrvatske i regije.

Od ranih jutarnjih sati Zagreb se pripremao za posljednji ispraćaj gradonačelnika Milana Bandića. Od 9:30 sati u Gradskoj upravi bila je otvorena knjiga žalosti u koju su se upisali brojni političari i poznate ličnosti iz Hrvatske i regije.

Brojne političke zvanice ispratile Bandića(Foto:Josip Regovic/PIXSELL)
Brojne političke zvanice ispratile Bandića(Foto:Josip Regovic/PIXSELL)

Između ostalih, u Knjigu žalosti upisali su se i gradonačelnici Beograda, Splita, Ljubljane, Skoplja, kao i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka koji je također prisustvovao sahrani. Pored gradonačelnika Skake, sahrani Milana Bandića prisustvovao je i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

"Posljednje zbogom zagrebačkom gradonačelniku i dugogodišnjem prijatelju Milanu Bandiću, kojemu danas u Zagrebu zajednički odajemo počast na koncu ovozemaljskog životnog puta. Počivao u miru Božjem", napisao je Čović na zvaničnom Twitter nalogu.

Pored brojnih regionalnih političara, sahrani je prisustvovao i politički vrh Hrvatske, odnosno premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora RH Gordan Jandroković, ali i brojni drugi čelnici SDP-a, HDZ-a i drugih stranaka u Hrvatskoj.

Sprovod je počeo oko 12 sati, a emotivan oproštajni govor održala je zamjenica gradonačelnika Bandića Jelena Pavičić Vukičević.

"Bio je jedinstven, neponovljiv. Živio je svoj grad, izgorio je na njegovim ulicama. Ovakvi velikani su rijetki, budimo zahvalni na njegovom djelu i životu. Nije hodio malen ispod zvijezda, dao je sebe za nas", rekla je.

Nekoliko stotina građana prisustvovalo sprovodu (Foto:Josip Regovic/PIXSELL)
Nekoliko stotina građana prisustvovalo sprovodu (Foto:Josip Regovic/PIXSELL)

Nakon zamjenice gradonačelnika govor je održao i Bandićev prijatelj Ljubo Jurčić.

"Teško je ovog trenutka birati riječi oproštaja od Milana. Njegov odlazak veliki je gubitak za Zagreb, Hrvatsku i Hercegovinu. Volio je podjednako i Hercegovinu, rodnu grudu. Uvijek je tražio način da pomogne Hercegovini i ljudima koji tamo žive. I ne samo Hercegovini. Svaki put kad bismo se sreli, prvo pitanje je bilo – jesi li bio dolje. Dragi Milane, bila mi je čast biti ti prijatelj i još veća čast što sam znao da si ti bio moj prijatelj", rekao je u emotivnom obraćanju Bandićev prijatelj.

Nakon oproštajnih govora svećenik mons. Zlatko Koren predvodio je vjerski obred nakon kojeg se povorka s lijesom uputila prema grobnom mjestu. Svećenik je nad grobom održao kratak govor i molitvu. Nakon obavljene molitve Bandićev lijes položen je u zemlju.

(Foto:Robert Anic/PIXSELL)
(Foto:Robert Anic/PIXSELL)

Podsjetimo, Milan Bandić preminuo je 28. februara u 66. godini života. Bandiću je pozlilo u subotu kasno navečer te ga je Hitna pomoć prevezla u bolnicu Sveti Duh. Pokušali su ga reanimirati, ali bezuspješno.