Umjetnik Deni Božić
82

U Doboju u izradi mural posvećen Đorđu Balaševiću

N. C.
Božiću je posebna strast oslikavati portrete istaknutih ličnosti (Foto: Pixsell)
Božiću je posebna strast oslikavati portrete istaknutih ličnosti (Foto: Pixsell)
Mladi umjetnik Deni Božić oslikava u Doboju mural posvećen legendarnom kantautoru Đorđu Balaševiću koji nas je nedavno napustio.

Gradovi širom regije na sebi svojstven način opraštali su se od lika i djela legendarnog Balaševića. Poštovaoci ovog kantautora palili su svjeće na trgovima uz stihove hitova Đoleta.

Također, oproštajne poruka u vidu grafita našle su se na objektima u gradovima širom bivše Jugoslavije, a najviše ih je viđeno u Zagrebu. Međutim, prvi mural u čast velikana oslikao je mladi Dobojlija u svome gradu.

Božić nam je kazao da je mural s likom legendarnog Balaševića još uvijek u izradi te da bi sutra trebao biti završen.

Božić je svoj prvi mural oslikao krajem 2014. godine nakon razarajućih poplava, a jednom prilikom je izjavio da mu je posebna strast oslikavati portrete istaknutih ličnosti.

Pored murala izrađenog u čast Balaševića, mladi Dobojlija oslikavao je portrete naučnika, književnika, sportista kao što su Aleksa Šantić, Ivo Andrić, Branko Ćopić, Novak Đoković. Prošle godine oslikao je mural impresivnih dimenzija (12x6 metara) posvećen legendarnom košarkašu Kobe Bryantu.

Podsjećamo, novosadski kantautor Đorđe Balašević preminuo 19. februara u 67. godini života, dva dana poslije sahranjen je na Gradskom groblju u Novom Sadu.