Misija "Mars 2020"
478

NASA-in rover uspješno stigao na Mars i sletio u krater nazvan po općini u BiH

V. K.
Prva fotografija koju je zabilježio rover
Prva fotografija koju je zabilježio rover
Rover Perseverance u 21:58 sati uspješno je sletio na Mars, tačnije u krater Jezero koji je NASA nazvala po istoimenoj općini nadomak Jajca u Bosni i Hercegovini.

Događaj koji se sa posebnom pažnjom prati i u Bosni i Hercegovini dio je jedne od najvažnijih misija NASA-e "Mars 2020", a kojom bi se trebali istražiti historija samog planeta te moguće tragovi ranijeg života na Marsu.

Trenutak silaska na Mars
Trenutak silaska na Mars

Najrizičniji dio procesa slijetanja bio je ulazak u samu atmosferu Marsa što je prošlo bez većih problema.

Nakon toga, padobrani letjelice uspješno su se otvorili te je rover nakon određenog vremena uspješno sletio na površinu Marsa, tačnije u krater Jezero što je izazvalo veliko oduševljenje NASA-inih inžinjera.

Događaj osim što je izazvao veliku pažnju svjetske javnosti, uživo se pratio i u maloj općini kraj Jajca po kojoj je krater na Marsu dobio ime.

Nakon što su objavljene prve fotografije s Marsa, sa zvaničnog Twitter profila NASA-ine misije objavljen je i komentar.

"Zdravo, svijete. Moj prvi pogled na vječni dom", navodi se u objavi.

Nakon toga, uslijedila je još jedna objava u kojoj je rover uslikao dio koji se nalazi iza njega.

"Još jedan pogled na sve što se nalazi iza mene. Dobrodošli na krater Jezero"

"Mars 2020" je najambicioznija i tehnološki najsofisticiranija NASA-ina misija na Crvenu planetu koja bi mogla ponuditi konačne odgovore na pitanje je li na Marsu ikada bilo života.

Perseverance je peti rover koji je NASA poslala na Mars nakon Pathfindera, Spirita, Opportunityja i Curiosityja, a sletio je u drevno korito jezera i deltu rijeke široku 45 kilometara koji se nalaze u tom krateru. Zanimljivo, neka od korita koja vode do kratera Jezero nazvana su po rijekama Savi, Neretvi i Uni.

Krater Jezero jedno je od najboljih mjesta za potragu za drevnim životom jer je prije nekih 3,9 milijardi godina vjerojatno bio ispunjen vodom.

Dosadašnje analize tla obavljene satelitima koji kruže oko Marsa pokazale su da je krater bogat mineralima koji nastaju u prisutnosti vode, a to znači da je tamo nekada mogao postojati i život.

Poređenja radi, na Zemlji na takvom tlu nalazimo fosile. Rover Perseverance je najnaprednije svemirsko vozilo koje je poslano na drugu planetu.

Također, prvi put u historiji na Marsu će poletjeti helikopter. Ingenuity je ime drona s masom od 1,8 kg koji neće biti pod kontrolom misije sa Zemlje, već će samostalno polijetati prema zadanom programu, a letovi će trajati samo desetak sekundi. Naravno, pod uslovom da poleti u atmosferi čija je gustoća stotinu puta manja od one na Zemlji.

Helikopter Ingenuity (Foto: Ilustracija)
Helikopter Ingenuity (Foto: Ilustracija)

Ukoliko se Ingenuity pokaže uspješnim, odnosno da su eksperimenti na Zemlji koji su pokazali da je moguće letjeti na površini Marsa tačni, na budućim misijama helikopteri će se koristiti za izviđanje teško dostupnih terena poput unutrašnjosti kratera.

Previđeno trajanje misije na Marsu je dvije godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 2,7 milijardi dolara.